Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Српски таблоиди као једну од најатрактивнијих вести данас објављују то да је патријарх Павле подржавао идеју српског писца, академика и политичара Добрице Ћосића о подели Косова. Међутим, такве наводне речи Патријарха Павла владика Теодосије оцењује  као „грубу и бестидну клевету која дубоко вређа успомену на нашег светог Патријарха.

„Праведно решење за оба народа који живе на њему мора се тражити стрпљиво, без уцена и претњи било које стране, али и без краткорочних нагодби. Косовско питање је у тој мери судбинско да не може бити само политичко. Сви одговорни за Косово и Метохију морају бити питани, а не пред свршен чин доведени. Српска Црква, близу осамсто година историјски и људски одговорнија за Стару Србију од садашње државе, најмање се пита за ту постојбину светиња које су нам заветоване“, сведочио је, међутим у једним другим аутобиографским списима – сам патријарх, деценију раније од Ћосићевих записа.

   Медијске написе у којима се позивају на наводно сећање покојног академика и писца Добрице Ћосића, владика Теодосије оцењује  као „грубу и бестидну клевету која дубоко вређа успомену на нашег светог Патријарха, који не само да никада није подржавао издају КиМ, већ који је 21. јула 1999, након што је са Светим Архијерејским Синодом затражио оставку тадашњег државног руководства Србије због губитничке политике према Косову и Метохији и сам био, од тада актуелне власти назван издајником“.

„Свети патријарх Павле био је као и сви његови претходници, наследници Светог Саве, првопрестолник Пећког Трона и духовни поглавар Цркве која своје духовно извориште има управо на овим свештеним просторима Косова, Метохије и Рашке и последње што би икада могао да уради било би да се на било који начин одрекне КиМ, свог верног народа и тако напусти светиње које су обележиле нашу историју и утврдиле народни идентитет.

Овом ставу били су сво време доследни Свети архијерејски сабори наше Цркве на челу са свим досадашњим патријарсима укључујући и патријарха Иринеја, који је као председавајући Сабора три пута у последње две године потписао саборку одлуку да је свака подела КиМ као дела Србије, и било који вид признања Косова неприхватљиво јер директно води нестанку већине нашег народа са ових простора и трајном губитку наших највећих светиња“, истиче се у саопштењу владике Теодосија које је објавила Информативна служба Епархије рашко-призренске.

Питамо се са жаљењем коме данас користи ширење оваквих лажних информација и дефетистичких ставова Добрице Ћосића, који је јавно тврдио да је Косово и Метохија „канцер кога се Србија мора ослободити“ и зашто се идејом о територијално-етничкој подели Србије на Косову и Метохији, која је ништа друго до позив на издају Косова, народа и државе, сви ми уводимо у додатну конфузију и безнађе, наводи се у саопштењу.

„СПЦ је зато је на последњем мајском заседању у овој јубиларној години прославе 800 година Аутокефалије наше Цркве једногласно, јасно и прецизно изнела свој став противљења издаји Косова и Метохије било под видом поделе или признања.

Тај став наше Цркве је истовремено и снажна порука да би свако одрицање од Косова и Метохије био не само акт издаје, већ и колективног проклетства које би наша генерација понела пред историјом сопственог народа, а пре свега пред Богом“, наглашава владика Теодосије у саопштењу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here