Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је да је Влада Србије на вечерашњој седници донела тешке одлуке чији је циљ заштита здравља грађана, међу којима је одлука да се сутра од 10 часова забрани излазак на улице грађанима старијим од 65 година у градовима, као и старијим од 70 година у руралним и срединама са мање од 5.000 становника.

Обраћање председника Вучића

Председник Републике Србије Александар Вучић вечерас је, на позив председнице Владе Србије Ане Брнабић, присуствовао седници Владе у Палати „Србија“, након које су саопштили нове мере које је усвојила Влада Србије.

“Од сутра пре подне, у 10 сати, у свим урбаним срединама апсолутно је забрањен излазак на улицу свим лицима старијим од 65 година, док је у сеоским срединама и местима са мање од 5.000 становника забрањен излазак лицима старијим од 70 година. Од 20 сати до 5 часова ујутро свим лицима, било којег старосног доба, од сутра се уводи забрана кретања, што значи  да нико у том временском периоду не може да буде на улици, сем надлежних органа, или оних који имају радну обавезу у трећој смени”, најавио је председник Вучић.

Председник Вучић је навео да је данас у Италији умрло 345 људи, а да је Шпанија 5. марта имала троје мртвих, док само десетак дана касније имају 510 мртвих.

“Тај успон је већи него у Италији. Ситуација у Француској је ужасно тешка, врло тешко је у Немачкој, Аустрији, Словенији. И све теже је у Грчкој. Надам се да ће Хрвати успети да се изборе са уласком корона вируса у болнице. То је разорило Италију, а и нама је највећа и најтежа опасност”, објаснио је председник Вучић. Он је истакао да такве, најтеже мере нису до данас увели ни они који су суочени са тежом ситуацијом, али да то чинимо знајући да је то једини начин да се заустави ширење вируса.

“Молим да људи разумеју. Имао сам лично искуство са доношењем тешких мера, и код поплава, и када је државу требало избавити из банкроства. Само најтежим мерама може да се постигне резултат, јер се тешка болест не лечи аспирином. Морате у овако тешкој ситуацији да имате најозбиљнији приступ. Војска Србије преузима све болнице под своју контролу, мора да заштити наше лекаре. То су хероји, они знају да су изложени вирусу, раде најтежи посао за нас и нашу децу, раде за наше родитеље”, нагласио је председник Вучић и истакао да се мере  доносе и због чињенице да нисмо успели да обезбедимо пуну дисциплине неопходну да се смањи степен угрожености и ризика за становништво.

“Донели смо непопуларне одлуке, али ће обе значити заштиту живота људи и значиће да ми јасно показујемо да нам је једино стало да сачувамо људске животе у земљи, право на будућност, наше родитеље, пензионере”, рекао је председник Вучић. Он је навео да је данас имао изванредне разговоре са нашим кинеским партнерима и да је његово обраћање, од пре две вечери, наишло на велику пажњу.

„Желим да се захвалим кинеском председнику Си Ђинпингу. Они нама шаљу велику помоћ. Шаљу нам експерте, стручњаке за корону. Бескрајно хвала НР Kини, много сам срећан што имамо такве пријатеље. Срећан сам и поносан, нема машине и материјала коју нам Kинези нису одобрили. Све што смо тражили, одобрили су. У суботу преподне стиже прва велика испорука. Ово је борба која се води у сатима. Бескрајно хвала председнику Си Ђинпингу, нашем пријатељу и брату. Никада му то нећемо заборавити“, поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је изјавио да се избори за посланике који су расписани 4. марта прекидају и да више не теку никакве изборне радње, као и да више нема никаквих изборних блокова.

“То је договор и ја сам захвалан свим људима који су показали жељу да учествују на изборима. Имамо јединствен став по том питању. Избори за нас не постоје док се боримо са короном. Kада се то заврши сешћемо заједно и договорити датум избора”, рекао је председник Вучић, на основу данашњег сaстaнка сa прeдстaвницимa стрaнaкa кoje су најавиле учeшће нa избoримa.

 „Српска стварност“  / Фото: Димитрије Голл /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here