Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Европска комисија (ЕК) објавила је да је данас усвојила одлуку којом се признају ковид сертификати издати у Србији и којом они постају еквивалент ЕУ дигиталном ковид сертификату.

Ова одлука ступиће на снагу 16. новембра, саопштила је Европска комисија, наводећи да ће Србија сада бити повезана са ЕУ системом дигиталних ковид сертификата и да ће њени сертификати бити признати под истим условима као и они издати у чланицама Уније.

Комисија је, како је наведено, извршила техничка испитивања, која су показала да су сертификати о вакцинацији, тестирању и опоравку против COVID-19 које издаје Република Србија у складу са системом „Дигитални зелени сертификат“ и да је омогућена верификација аутентичности, валидности и интегритета сертификата и садрже потребне податке.

Истовремeно, Србија је прихватила ЕУ ковид сертификат за путовање из ЕУ у нашу земљу.

У Бриселу наглашавају да је ово још један доказ наставка напора у циљу јачања поверења путника и безбедног путовања унутра и ван Европске уније.

Као што смо стали уз наше партнере у борби против пандемије, настављамо да радимо заједно на безбедном отварању, поручио је комесар за проширење ЕУ Оливер Вархеји.

Одлука о признавању ковид сертификата од стране ЕУ до сада је усвојена за 49 земаља, од чега 22 ван ЕУ.

Уз Србију, из региона Западног Балкана, ЕУ признаје и сертификате издате у Албанији и Северној Македонији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here