Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је данас на конференцији за новинаре, да ће од сутра у 8 часова бити затворени сви гранични прелази за путнички саобраћај – ваздушни, друмски, железнички и водни.

Вучић је, такође, рекао да ће од петка у подне бити укинут међуградски аутобуски ижелезнички собраћај, али се грађанима оставља могућност да путују приватним аутомобилима.

Наредних дана донећемо додатне одлуке о временском проширењу онога што неки називају полицијским часом, ми ограничењем кретања, али ћете о томе бити обавештени до викенда, рекао је председник.

Према његовим речима у наредним данима очекује се убрзано повећање броја заражених коронавирусом, епидемија ће се све теже контролисати, те ће дисциплина људи бити кључна.

Он је саопштио да је до сада оболело 103 лица, од чега је у болнице смештено 55 лица, док је 6 особа у тешком стању и прикачене су на респираторе.

Очекујемо у данима и недељама који долазе, а то видимо и по реакцијама лекара, даље убразно повећавање броја заражених. Нама је Инфективна клиника у Београду готово пуна, прелазимо на KБЦ ”Драгиша Мишовић, рекао је председник Србије.

Председник је прецизирао да је двоје људи пуштено кући, након што је два пута њихов тест на вирус био негативан, али са друге стране, сваког дана долази много више.

Према његовим речима болнице су све пуније, а лекари се држе јуначки, док војска и полиција веома добро обављају свој посао.

Он је додао да се очекује да још три лица буду пуштена, ако им тест и по други пут буде негативан, али да се до сутра у ово време очекује да број заражених буде можда и највећи до сада.

Број од 100 је важан, јер је у неким земљама, тај број кренуо геометријском прогресијом да се увећава, а то се тешко контролише. За нас је важно да покушамо да зауставимо, да раст не буде експоненцијалан, да траје што дуже, али да буде нижи, рекао је Вучић.

Председник Србије је демантовао наводе о несташицама горива у Србији и истакао да нема никаквих проблема са нафтом, које, напротив, има више него довољно, па ће Влада дозволити и њен извоз.

Он је, такође, рекао да настојимо да имамо слободних преко 1. 000 респиратора, како не би дошли у ситуацију да лекари буду пред одлуком да бирају ко је млађи па да се боре за његов живот, оценивши да се Србија, пропорционално броју становника, брзо технички припремила за ову ситуацију у односу на друге.

Председник је прецизирао да је пре само пар сати стигло у Србију још седам респиратора шведске производне, да чекамо још девет из Лајпцига који су плаћени, а у суботу увече очекује се још 100 који би дошли као донација Kине, додавши да је купљено још 200 респиратора за које очекује да од уторка буду на услузи нашем здравственом систему.

Такође, он је додао да је киосеник за болнице обезбеђен.

Према његовим речима, полиција ће вечерас ригорозно контролисати српске држављане који су се вратили из иностранства, а не поштују самоизолацију.

Председник Србије је указао на то да је 71.180 држављана ушло у Србију протеклих дана, додавши да су многи дисциплиновани, али има изузетака.

Вучић је упозорио да наредних дана морамо бити најозбиљнији, да нам се не би догодило оно што је у другим земљама као што су Италија или Шпанија.

За сада се задржава то да ће трговински ланци за пензионере бити отворени недељом од 4 до 7 часова, мада је било предлога да се то омогући два пута недељно. Али, желимо да пензионери не иду ни тада, да их обесхрабримо да то чине, сем оних који баш морају, указао је Вучић.

Он је навео да се полиција од синоћ, од почетка полицијског часа трудила да реагујемо мирно и да испрати људе до куће, али и да држава мора одлучније да реагује.

Вучић је најавио да ће од понедељка увече бити обезбеђено 10 милиона маски и рекао да су српске фирме почеле појачано да их производе да Јумко прави 6.000 и да треба да појача производњу на 10.000 маски, како би снабдео Пчињски и Јабланички округ.

Председник је најавио да ћемо сутра имати првих 30.000 литара раствора натријум-хипохлорида који препоручује Светска здравствена организација као најбоље средство за дезинфекцију.

Према његовим речима, решени су проблеми са увозом сировине за друга дезинфекциона средства за грађанство и следеће недеље ће бити поправљена ситуација по том питању.

Председик Србије Александар Вучић најавио је и да ће у недељу стићи потребне количине брашна српском народу на северу Косова.

„За достављање робе на КиМ, ми ћемо тражити дозволу, јер ми помажемо преко црвених телефона за транспорт одређених роба да снабдемо север Косова и Косовско поморавље да их снабдемо брашном”, рекао је Вучић.

Председник је апеловао на грађане да не купују брашно у великим количинама, наводећи да је тражња за брашном у нашој земљи скочила за 463 одсто.

Истиче да Србија има довољно брашна и да ће га извести и БиХ, Црној Гори, Северној Македонији и Албанији.

Рекао је и да ће се заражени пацијенти на северу Косова лечити у централној Србији, као и да ће то бити омогућено и пацијентима из Републике Српске.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here