Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

На позив портала “Тачка повратка” и Владе Србије медицинским радницима у иностранству да се у случају потребе привремено врате у земљу и помогну у борби са епидемијом коронавируса у Србији, пријавило око 300 лекара и медицинског особља.

Директор програма “Тачка повратка” Иван Бркљач рекао је да су ови лекари попунили формуларе који су били постављени на порталу и навели датуме и термине у којим би могли да буду на располагању Србији.

“Све је засновано на волентерском раду и они би се само привремено вратили у земљу”, објашњава Бркљач и каже да се за сада највише њих пријавило за повратак из Немачке и Сједињених Америчких Држава.

Додаје да трентуно раде на формирању базе података и напомиње да ће ови лекари тек када се искористе капацитети нашег здравственог система уколико буде потребе, бити ангажовани.

“Ми не радимо стручну тријажу, то ће радити Министарство здравља уколико за тим буде било потребе. Прво би се искористио наш здравствени систем, а онда уколико буде било потребе би се повукли они који су у бази”, каже Бркљач.

Програм “Тачка повратка” реализује се у сарадњи са Министарством спољних послова Владе Републике Србије и дипломатско-конзуларним представништвима Србије, уз подршку Програма УН за развој (УНДП),а свим слободним медицинским радницима у иностранству је и даље отворен.

Заинтересовани могу да се пријаве попуњавањем онлајн обрасца на адреси www.tackapovratka.rs

Контакт особа је директор програма Иван Бркљач и може се контактирати путем мејла medicina@tackapovratka.rs или телефона +381 11 3050 540 и +381 60 6969 138.

Заменица директора клинике за јавно здравље Милан Јовановић Батут Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да ће у Србију у наредном периоду доћи здравствени радници – наши људи из иностранства, како би помогли у борби против корона вируса.

“Планиран је долазак здравствених радника из дијаспоре који су изразили жељу да помогну у сузбијању епидемије у нашој земљи”, рекла је она на конференцији у Палати Србија и додала да се њихов долазак очекује у наредном периоду.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here