Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Омикрон је сој који је Светска здравствена организација оценила као „забрињавајући“, а детектован је за кратко време у 40-так земаља широм света. Брже се шири, али се још не зна тежина клиничке слике коју изазива, нити који степен заштите пружају постојеће вакцине. Др Драгослав Поповић, консултант међународних организација за имунизацију, тренутну епидемиолошку ситуацију у Србији оцењује као „мали предах“ и тек очекује повећање броја заражених у наредном периоду.

„Сваки нови сој који изађе је нама свима подсетник да нисмо урадили добро посао са вакцинацијом, сваки нови сој нас враћа уназад пар месеци и за исто толико продужава агонију са пандемијом и неки коначни обрачун са тим вирусом. Нове сојеве добивамо ради тога што вирус настоји да се прилагоди ситуацији која се свакодневно мења и настоји да заобиђе све препреке које ми њему постављамо…

Није само важно да ми досегнемо тих 80, 90 одсто људи вакцинсаних, већ да урадимо то што је пре могуће. И ми сада имамо ситуацију у којој наводно вирус долази из потпуно другог дела света, али опет кажем, да су људи у свим деловима света једнако вакцинисани и једнако заштићени, много би ефикасније затварали пут овом вирусу и спречавали појаву нови, мутираних сојева као што је овај који нас сада забрињава.

Ова мутација има капацитет да, више него претходни сојеви, заобиђе онај имунитет који смо стекли након прележане болести. Значи, они који су раније прележали болест су релативно у већем ризику са овим сојем вируса, него што су били раније. И друго, ми имамо довољне доказе да вакцинални имунитет штити и против овог соја, та заштита је нешто нижа, сада тражимо информације колико, али она постоји и са трећом дозом вакцине с може појачати тако да они који су вакцинисани у суштини ће бити заштићени и против овог соја…

Тај вирус има велики број мутација, све се те мутације односе на чувени С протеин, али истовремено све вакцине су усмерене на С протеин и ја сам сигуран да ће дати јако добар одговор и против овог соја“ – указује Др Драгослав Поповић*, међународни консултант за имунизацију .

*Доктор Драгослав Поповић је рођен у Сарајеву где је завршио и медицински факултет. Радио је у Београду, у Женеви где је био задужен за источну и југоисточну Европу, а потом је у Њујорку био саветник за здравствене системе. Сарађује је са водећим експертима за вакцину, а један од њих био је  и данас главни епидемиолог САД Антони Фуачи, који је годинама главни саветник америчких председника за борбу против КОВИД-а 19.

Др Поповић ради као консултант УНИЦЕФ-а и Светске банке.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here