Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Свим опозваним амбасадорима је онемогућен приступ амбасадама, престаје њихово финансирање, а станове могу да користе до истека отказног рока, сазнају “Вијести” у Министарству спољних послова Црне Горе.

Њима није дозвољено да даље користе било каква средства којима располаже МВП, попут службених аутомобила.

Министарство спољних послова Црне Горе је у саопштењу подсетило да је амбасадорима које је опозвала Влада дат рок до 15. фебруара да заврше све обавезе у земљама пријема.

“Предметна инструкција је упућена још 18. децембра прошле године. Амбасадорима је наложено да предају дужност, а опозив ће формално ступити на снагу потписом предсједника. У складу са Законом о вањским пословима и Бечком конвенцијом о дипломатским односима, данашњом инструкцијом су одређени привремени отправници послова, који ће руководити радом амбасада до именовања нових амбасадора. Министарство је, сходно међународним прописима и дипломатској пракси, о наведеној одлуци обавијестило земље пријема”, наводи се у саопштењу.

Досадашњи амбасадор Црне Горе у Ватикану Миодраг Влаховић је јуче најавио да неће поштовати одлуку о опозиву док је председник Црне Горе Мило Ђукановић не потпише.

Министарство спољних послова је најавило да те активности неће бити толерисане, али да могу нашкодити угледу и имиџу Црне Горе у земљи пријема.

“Вјерујемо да најава нарушавања међународног угледа Црне Горе није разлог због којег, упркос џентлменском договору, указ на који се амбасадор позива још увијек није потписан”, закључују у Министарству спољних послова.

Ђукановић се пре двадесетак дана састао са министром вањских послова Ђорђем Радуловићем и потпредседником Владе Дританом Абазовићем након чега је саопштено да је постигнут договор око опозваних амбасадора.

Влада је раније опозвала амбасадоре из Кине Дарка Пајовића, Ватикана Миодрага Влаховића, Босне и Херцеговине Обрада Станишића, Италије Сању Влаховић, Њемачке Веру Кулиш, Србије Тарзана Милошевића и Уједињених Арапских Емирата Душанку Јекнић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here