Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Овогодишње Стеријино позорје под слоганом “Побуна – женски род”, свечано је отворено у Српском народном позоришту у Новом Саду. Том приликом, уручена је награда за животно дело глумици Светлани Цеци Бојковић. Бојковићева, која је и отворила Фестивал,  је истакла да је изузетно радосна и да јој награда дође као круна полувековног бављења глумом.

Проглашавајући отвореним овај највећи фестивал националне драме она је “с великим поштовањем у част славе позоришта” упутила захвалност Стеријином позорју, једној од најзначајнијих институција које чува позоришну традицију.

Подсећајући на период с почетка 19. века када је европски дух просветитељства незаустављиво освајао Србе, Светлана Бојковић је указала да уз књижевна и позоришна дела српски народ тада почиње да открива своју наклоност према позоришту и своје позоришне таленте. У историју улазе Јоаким Вујић и Јован Стерија Поповић са својим „Жалостним и веселим позорјем”.

Завеса се потом подигла за прву представу у званичној конкуренцији. Ансамбл београдског Атељеа 212 извео је “Петријин венац”, остварење настало према роману Драгослава Михаиловића, у драматизацији Миле Машовић Николић и у режији Бобана Скерлића. Главни лик Петрије тумачиле су три глумице Марта Бјелица, Јована Гаврловић и Милица Михајловић.

Ове године, по избору селектора овогодишњег Стеријиног позорја, драматурга Светислава Јованова, у селекцији националне драме биће изведено осам представа, а публика ће имати прилике да види представе из Србије, Немачке, Републике Српске и Црне Горе.

Осим “Петријиног венца”, у селекцији националне драме, биће изведене представе – “Зла жена” Јована Стерије Поповића, у режији Иве Милошевић и извођењу Народног позоришта у Суботици, “Неустрашиве – као и све слободне девојке” Тање Шљивар, у режији Саломе Дастмалхи и извођењу Дојчес театра из Берлина.

Публика ће видети и представу “Каролина Нојбер” Небојше Ромчевића, у адаптацији и режији Кокана Младеновића и извођењу Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке, “Хасанагиница” према мотивима драме Љубомира Симовића, у режији Андраша Урбана и извођењу Новосадског позоришта, “Козоцид” ауторке и редитељке Виде Огњеновић, у извођењу Градског позоришта Подгорица.

У селекцији “Кругови” публика овогодишњег Стеријиног позорја имаће прилике, између осталог, да види представе “Киклоп”, према роману Ранка Маринковића, “Итака”, према Хомеровој Одисеји, “Кућа лутака. Лечење” Магде Фертач.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here