Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић предводио је данас државну церемонију полагања венаца на Спомен-гробљу ослободилаца Београда, поводом обележавања 75-годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату.

Ђорђевић је том приликом поручио да оне које су се борили за нашу слободу никада не смемо да заборавимо.

Он је истакао да се ресорно министарство активно залаже за то да очува успомене на све жртве које су дале своје животе за нашу бољу будућност, бринући пре свега о заштити војних меморијала и споменика и обележавањем битних датума.

Верујем да ћемо овакве годишњице увек обележавати и да ће наш пример следити и будуће генерације, јер то је најмање што су заслужили они који су нама данас омогућили слободу, поручио је министар.

Ђорђевић је подсетио на то да је Гробље ослободилаца Београда недавно добило нови изглед, односно да је сада обасјано тробојном расветом у бојама српске заставе.

Према његовим речима, декоративно осветљење над заједничким гробницама представља допринос обележавању овог знаменитог јубилеја и традиционално добрих руско-српских односа.

Верујем да ће сви наши меморијали у скоријем времену добити изглед сличан овом и да ћемо као народ бити поносни, јер ће то показати нашу одговорност, бригу и очување сећања на све оне који су дали животе за нашу земљу, не само у Другом светском рату, већ и у Првом светском рату и ратовима деведесетих, истакао је Ђорђевић.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић навео је да се, иако је прошло 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату, и даље сећамо дивних људи који су дали своје животе за слободу коју данас имамо.

Радојичић је подсетио на то да је приближно 3.000 наших бораца погинуло, као и око 1.000 бораца Црвене армије.

Ово је моменат да се поново сетимо и наших савезника, који су нам помогли у том тешком тренутку да заједно омогућимо победу над мрачном силом која се тада надвила над светом и Европом, рекао је градоначелник.

Поред министра Ђорђевића, венце су положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београдa, СУБНОР-а Србије, као и представници амбасада Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана и Казахстана у Републици Србији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here