Mesto za reklamu
  1. 02. 2019.

Француска компанија “Венси” преузела управљање Аеродромом “Никола Тесла”. Концесија је дата “Венсију” на 25 година, а из те фирме поручују да је аеродром постао део јединствене мреже која спаја 45 аеродрома у 12 земаља. Пројекат концесије има стратешки значај за развој Србије, истакла је премијерка Ана Брнабић. Председник компаније “Венси ерпортс” Никола Нотбар рекао је на свечаности да је концесија почела 22. децембра, али је нагласио да такав догађај захтева посебан дан за прославу.

На свечаности поводом обележавања почетка концесије и преузимања управљања Аеродромом „Никола Тесла“ од стране компаније „Венси ерпортс Србија“ („VINCI Airports Serbia“), која је одржана на Аеродрому „Никола Тесла“ у Београду, говорила је Ана Брнабић, председница Владе Србије. Том приликом између осталог је рекла:

 Данас је велики и важан дан, како за Аеродром Никола Тесла, тако и за Србију. Данас обележавамо почетак рада компаније “Венси ерпортс Србија” на београдском аеродрому и почетак имплементације концесије за: финансирање, развој кроз изградњу и реконструкцију, одржавање и управљање инфраструктуром и обављање делатности оператера аеродрома Никола Тесла.

Овај пројекат има стратешки значај за даљи развој Србије. Као прво, наше партнерство са “Венсијем” представља прву концесију у историји наше земље. Као друго, реч је о партнеру који ће својим знањем, искуством, референцама и ресурсима без сумње унапредити пословање нашег аеродрома, аеродрома који остаје у власништву својих акционара, од којих је већински, са 83,5 одсто, Република Србија. Када говоримо о “Венсију”, говоримо о за нас стратешки важном партнеру који ће заједно са нама додатно промовисати потенцијале Србије у свету – истакла је председница српске Владе.

Спровели смо транспарентан, међународни тендер на коме су учествовали највећи играчи широм света. У оштрој конкуренцији, “Венси ерпортс” је изашао као победник. Наш план је да ово партнерство и заједничка визија доведу до повећања туристичке и пословне посете Србији и да на овом аеродрому дочекујемо 15 милиона путника годишње. У наредних 25 година, поред редовних годишњих концесионих накнада, ово партнерство ће обезбедити инвестиције од 732 милиона евра у инфраструктуру Аеродрома “Никола Тесла”. Овим још шире отварамо врата Србије за све који желе да овде дођу, инвестирају, живе, стварају или само упознају нашу земљу – – истакла је Брнабић.

  Председник компаније “Венси ерпортс” Никола Нотбар рекао је да је његова компанија ушла у партнерство са Србијом како би се исписало следеће поглавље стратешке инфраструктуре. Истакао је да Србија има богату историју и културу, али и да је остварила успон, динамичан економски раст уз помоћ евроинтеграција.

“Има толико тога да понуди, а ми ћемо свој део да урадимо да би остатак света могао то да види”, рекао је Нотбар.

Београдски аеродром постаје део јединствене мреже која спаја 45 аеродрома у 12 земаља на три континента. Због тога,  концесија значи позитиван аларм за развој аеродрома – указао је Нотбар.

У “Венсијевој” мрежи су регионални аеродроми али и велика чворишта, а Нотбар каже да је реч о првом приватном оператеру у свету према броју путника.

Грчка грађевинска фирма “Терна” потписала је уговор са компанијом “Венси ерпортс” о доградњи и реконструкцији београдског аеродрома.

Буџет предвиђен за радове износи 262 милиона евра. Радови на путничким терминалима подразумевају изградњу нових објеката укупне површине 42.000 квадратних метара, као и обнову постојећих.

Председница српске Владе је на крају представнику компаније „Венси ерпортс“, господину Нотбару, уручила кључ, као симбол партнерства, поручујући да у Влади Србије има партнера који ће увек ићи корак даље у остваривању визије јаке, модерне Србије.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here