Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Пријатељство Срба и Мађара треба да послужи као пример другим народима како се решавају међусобни проблеми, рекао је патријарх српски Иринеј током тродневне посете Епархији будимској у Мађарској.

Амбасадор Србије у Мађарској Иван Тодоров је приредио пријем за патријарха Иринеја. Пријему су присуствовали генерални секретар председника Србије Никола Селаковић и директор управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Милета Радојевић. Патријарх Иринеј је освештао нови Музеј епархије будимске који је потпуно обновљен и дограђен заједничким средствима Владе Мађарске и Владе Србије.

Током посете, Иринеј је служио свету литургију у Саборној цркви у Сентандреји након чега је благословио грађане који су се окупили да га поздраве. Представницима Владе Мађарске захвалио је за искрено пријатељство и велику помоћ коју је влада чинила и чини Епархији будимској и српској заједници у Мађарској.

“Пријатељство Срба и Мађара треба да послужи као пример другим народима како се решавају међусобни проблеми и како треба братски у љубави живети на заједничким просторима”, поручио је патријарх.

Потпредседник Владе Мађарске Шемјен Жолт поздравио је патријарха у име целе владе и мађарског народа и захвалио му на подршци за очување хришћанског идентитета и наслеђа за који се Мађарска унутар Европске уније бори. Жолт је истакао да је од великог значаја однос који имају председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан, који одржавајући редовну комуникацију поспешују сарадњу две државе.

Патријарх Иринеј је, са епископима будимским Лукијаном и амбасадором Србије Тодоров Иваном посетио и парламент Мађарске где их је дочекао државни секретар Шолтес Миклош са историјатом ове грађевине и историјом Мађара уопште. У разговору са мађарским државним функционерима Иринеј је још једном захвалио за све што је Мађарска учинила за српску цркву и народ у Мађарској и замолио да се тим путем настави и у будућности, како би и Србија следила тај пример и радила на корист Мађара у Србији.

Последњег дана посете, патријарх Иринеј посетио је српску Основну школу и Гимназију “Никола Тесла” у Будимпешти где га је дочекала директорка ове школе Јованка Ластић која га је упознала са околностима у којима школа функционише као и са наставним планом и програмом. Затим се Иринеј обратио ученицима говорећи о значају образовања и очувања српског идентитета. Похвалио је руководство школе и захвалио наставницима, али и ученицима који чувајући успомену на своје славне претке у духу светосавља представљају српски народ на најбољи могући начин.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here