Mesto za reklamu

24.10.2019.

Лидери Социјалдемократске иницијативе и Алијансе за ново Косово Фатмир Љимај и Беџет Пацоли затражили од ЦИК да обустави пребројавање гласова из Србије.

Они тврде да су ти гласови нерегуларни.

Љимај и Пацоли су изјавили да је коалиција тих странака и Партије правде прешла цензус на изборима 6. октобра.

Позивајући се на наводе приштинске Кохе, портал Коссев је пренео речи лидера Социјалдемократске иницијативе Фатмира Љимаја да је на основу пребројавања редовних гласова које се врши у Центру за пребројавање и резултате, коалиција тих странака освојила 5,5 одсто гласова и да ће бити заступљена у новом сазиву Скупштине Косова.

Он је и затражио од ЦИК-а да “хитно заустави” пребројавање гласова пристиглих поштом из Србије тврдећи да су они “нерегуларни” и да имају за циљ “извргавање изборне воље 40.000 грађана” који су гласали за коалицију Социјалдемократске иницијативе, Алијансе за ново Косово и Партије правде.

“Гласови стигли из Србије су нерегуларни гласови и као такви не треба да се процесуирају. Мој апел је да се не процесуирају нерегуларни гласови, да се не крши закон, јер се деформише изборни процес, деформише се воља више од 40.000 људи. Тражим од ЦИК-а да хитно заустави ове законске радње да се преко регуларних гласова деформише изборни процес”, навео је Љимај.

Лидер Алијансе за ново Косово и вршилац дужности министра спољних послова Косова Беџет Пацоли такође је изјавио да је њихова коалиција прешла цензус и оценио да је данашња акција обраде и пребројавања “нерегуларних гласова из Србије, покушај извргавања воље грађана”.

“Београду и Александру Вучићу смета што је наша коалиција прешла праг и не дозвољавамо да се његовим манипулисаним и илегалним гласовима деформише воља грађана”, навео је Пацоли и најавио да ће коалиција тим поводом предузети и правне кораке.

Раније је Централна изборна комисија саопштила прелиминарне резултате ванредних парламентарних избора на Косову по којима коалиција Социјалдемократске иницијативе, Алијансе Ново Косово и Партије правде није прешла изборни праг од пет одсто пошто је освојила 39.140 гласова или 4,94 одсто.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here