Mesto za reklamu
  1. 0 10. 2019.

Сваки нови косовски премијер, изузев Харадинаја, ће укинути таксе – најавио је синоћ у емисији Рубикон на КТВ, косовски шеф дипломатије, Беџет Пацоли.

Представник коалиције сопствене АКР, НИСМА-е и Партије правде, Беџет Пацоли, најавио је синоћ да, са изузетком Рамуша Харадинаја, кандидати за премијере који тврде да неће укинути таксе – лажу.

„Понављам, тај победник на изборима, онај будући премијер који каже да ће задржати порез, лаже. На најхуманији начин могу рећи: Лаж. Ја искључујем Харадинаја из овога, јер га познајем као тврдоглавог и кад се фиксира на нешто, не можете то да промерите код њега. Не мења свој став “, рекао је Пацоли на КТВ.

Он може прекршити обећање, али од такси неће одустати, упозорио је Пацоли.

Међутим, сви остали који су подржавали идеју о таксама, након избора неће имати исти став.

„Постоји мишљење да он не може коегзистирати с порезом, али може их укинути ако жели да размишља даље. С друге стране, други ће укинути порез и ослободити пут дијалогу. То је реалност која нас чека после избора,” рекао је још Пацоли.

Пацоли је такође и оптужио одлазећег заменика премијера, Енвера Хоџаја, да је чланове владе преварио када је тврдио да је обезбедио подршку америчке амбасаде за увођење првобитне мере од 10 одсто на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине која је била на снази неколико недеља пре увођења таксе од 100 одсто.

На седници сам видео да је то на дневном реду. Близак сам са господином Хоџајем. Упитао сам га, јер је хтео да буде привилегован, претварајући се да је онај који предлаже порез. Рекао сам молим те Енвере реци и о чему се овде ради. И премијер и потпредседник владе Љимај су се концентрисали на моје питање. Рекао ми је – ја сам то урадио с Американцима. Само што сам дошао из амбасаде, разговарао сам с Американцима, овај посао је завршен, само напред. Сви смо гласали, била је то добра одлука, јер је било згодно да видимо понашање Србије, и био сам сигуран да је о томе разговарано са америчком амбасадом, али показало се да је неистинито, да нико није разговарао са америчком амбасадом,“ открио је још Пацоли.

Подсећамо, Енвер Хоџај који је и сам у претходном сазиву владе био министар спољних послова, је у јавним наступима такође имао оптужбе на рачун Пацолија. Он га је оптужио да је својим незнањем и недостатком стратегије омогућио „српску и руску кампању за повлачења признања Косова“.

Сама одлука о таксама фактички је на снази била само два месеца, тврди Пацоли, након чега је српска роба ушла на косовско тржиште „у другом паковању“, алудирајући на наводе медија да се српска роба декларише као црногорска или македонска.

Пацоли је критиковао и још једну одлуку владе чији је био део – навео је да је гласање о војсци збрзано.

„Не верујем да смо добили одобрење од међународних пријатеља. Нисам био на свим разговорима које је водио премијер, али мислим да смо требали да чекамо неки други тренутак. Морали смо да радимо на јачању КБС, ако желимо да купимо нешто, да купимо за КБС. Кажем да је то било ужурбано“, рекао је.

И док је имао критике на рачун владе које је био део Пацоли је синоћ као најбољег премијера којег је Косово имало, издвојио Ису Мустафу, лидера ЛДК који је водио владу чији Пацоли није био део.

„Попут Харадинаја, и Мустафа је човек од речи“, тврди Пацоли.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here