Mesto za reklamu

18.09.2019.

„Има нас мање сваким даном, све смо старији и са одливом младих радно способних наши губици су све већи. Наш дефицит у Републици Српској у овом смислу од 2002. до 2018. године је 60.000 становника само по основу тога што имамо више умрлих него рођених“

Демограф Драшко Маринковић сматра да је наталитет тренутно водећи национални интерес, те питање стратешког опредељења свих претходних, садашњих и будућих власти Републике Српске.

“Наталитет је наше национално питање. Морамо се окупити сви, без обзира на политичко, религијско и етничко опредељење у смислу националног идентитета. Морамо водити рачуна о томе да нас буде више како бисмо омогућили младима у будућности да остану на овом нашем простору”, рекао је Маринковић.

Он је указао на то да је у Републици Српској једно време било запостављено стручно мишљење о овој проблематици.

“Политика је последњих мјесеци покушала да укључи науку и струку. Мислим да је направљен добар потез да се и струка сад пита и да политичари послушају мало струку шта треба урадити у неко догледно време”, истакао је Маринковић.

Он каже да је споран попис становништва у БиХ из 2013. године, а ако би се желело говорити о стварном броју становника на овом простору требало би увести јединствен регистар становништва Републике Српске који би пратио егзактне податке о томе колико се људи одсељава са овог простора.

“Има нас мање сваким даном, све смо старији и са одливом младих радно способних наши губици су све већи. Наш дефицит у овом смислу од 2002. до 2018. године је 60.000 становника само по основу тога што имамо више умрлих него рођених”, рекао је Маринковић за бањалучку Алтернативну телевизију.

Када је реч о комплетној демографској слици Републике Српске у последњих 20 година, Маринковић каже да статистика показује да се број становника смањује из године у годину, што је последица све нижег природног прираштаја становништва и одласка становништва у иностранство.

Говорећи о документу “Демографски развој и популациона политика Републике Српске”, који је раније представљен институцијама Републике Српске, он је појаснио да тај документ говори о позитивном тренду, јер статистика показује да је у Републици Српској у 2018. години рођено за 229 деце више него у 2017.

“Осим недовољног рађања деце, наш велики проблем је морталитет који је у порасту у последњих 10 година, те одлазак младих у иностранство”, истакао је Маринковић.

Он је рекао да се прва група мјера у овом документу односи на финансијску помоћ и подстицај рађања, а друге мере су нематеријалне природе и говоре о томе да се ускладе рад и родитељство, те да се треба бавити репродуктивним здрављем становништва.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here