Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је данас да је подршка државе креативним индустријама и култури један од основних предуслова да се Србија трансформише и постане економија заснована на знању и иновацијама.

Брнабић је на отварању радног простора за путнике на Аеродрому “Никола Тесла”, који је осмислила национална платформа “Serbia creates”(Србија ствара), истакла да Србија није земља јефтине радне снаге, већ паметних, креативних људи.

Наша држава ће, како је оценила, сигурно бити један од победника четврте индустријске револуције и земља која ће у томе направити искорак. Она је истакла да јој је важно да се Србија покаже у другачијим светлу јер поседује огроман потенцијал, будући да je земља иновативних, креативних људи који могу много тога да пруже свету.

Размишљала сам како можемо да тај потенцијал представимо свету, и уз подршку Савета за креативне индустрије, чији су чланови несебично делили своје знање, искуство и међународну повезаност, створили смо бренд наше земље – Србија као земља која ствара, објаснила је премијерка.

Према њеним речима, креативне индустрије су, уз ИТ сектор, један од најбрже растућих сектора и делатности, који запошљава 115.000 људи између 25 и 45 година. У складу са тим, она је поручила да морамо подржати наше креативце да нађу публику у свету јер онда сви заједно чинимо нешто много важно за Србију.

Брнабић је напоменула да постоји велико партнерство са Аеродромом “Никола Тесла” и “Ер Србијом”, будући да је аеродром место које људи који долазе у Србију прво виде.

Сада са “Ер Србијом” имамо брендиран један од авиона на лету за Њујорк, и поново показујемо целом свету шта то Србија има да понуди, предочила је премијерка.

Она је најавила низ активности за ову годину које ће Србију представити другачије и креативцима показати да Влада брине о њима, и то не само финансијски, већ и на стратешки начин, јер разуме њихову важност за Србију.

Према њеним речима, биће отворена креативна амбасада у Лондону, ретроспективна изложба Марине Абрамович биће организована 21. септембра, док ће се 23. маја у Београду, на догађају “World minds”, окупити светски умови како би показали најновије иновације. Такође, како је најавила, у сарадњи са Народним позориштем биће отворена радионица на Дорћолу, која ће служити за младе, неафирмисане уметнике.

Место на аеродрому, где ће путници имати простор за рад, ефикасан интернет, али и добити информације о хабовима у Србији, креирали су млади српски уметници и дизајнери окупљени око платформе “Serbia creates”, коју је осмислио Савет за креативне индустрије, на иницијативу председнице Владе.

На конференцији је представљен и coworking и coliving сектор у Србији, који бележи годишњи приход од три милиона евра.

Горан Радисављевић, представник Coworking асоцијације Србије, заједнице која окупља 20 простора за заједнички живот и рад попут СтартИТ мреже, Мокрин хауса, Дели креативног простора у Нишу, истакао је да је простор на аеродрому од великог значаја за њих.

Један од авиона “Ер Србије”, који лети за Њујорк, промовише бренд “Србија ствара”, а посетиоци ће у радном простору на аеродрому моћи да се информишу о свим хабовима који постоје не само у Београду, већ и широм Србије.

Креативне индустрије су значајан сектор у српској економији са уделом од 7,1 одсто у БДП-у. Овај сектор чини више од 30.000 регистрованих предузећа, која запошљавају више од 115.000 радника, од којих је приближно 70 одсто старости између 25 и 44 године, половина је факултетски образована, а велики број чине жене.

Сектор креативних индустрија обухвата издаваштво, штампане медије, графичку индустрију, ИТ и развој софтвера, рекламну, музичку и филмску индустрију, дизајн, радио и телевизију, адвертајзинг, моду, старе занате.

«Српска стварност» / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here