Mesto za reklamu

Привредницима ће се, захваљујући иницијативи Привредне коморе Србије, од нове године, уместо само десет одсто признавати сва улагања у маркетиншке активности, односно комплетна издвајања за рекламе књижиће се као трошак у пореским билансима.

9. 11 2018.

Заступајући  интересе  својих чланица Привредна комора Србије је предложила укидање  досадашњег прага за маркетиншке трошкове, а Министарство  финансија прихватило предлог и ову новину, уз раније најављену промену начина обрачуна пореске  амортизације, уградило у Нацрт  закона о порезу на  добит правних лица.

Предложеним законским изменама уважена су  и залагања Привредне коморе Србије за увођење подстицаја  привреди за  иновације, истраживање и развој.

Како је предложено, улагања у истраживање и развој признаваће се као  расход у  то у двоструко већем износу  од стварног трошка, а  30 одсто инвестиције  у нова привредна друштва која ће се бавити иновационом делатношћу, књижиће се као порески  кредит. Такође, од опорезивања ће бити ослобођено  чак 80 одсто прихода оствареног  коришћењем интелектуалне својине.

Ово је само део прихваћених иницијатива и предлога за које се Привредна комора Србије  залагала у протеклом периоду у процесу заступања  привреде  и који су, према  јучерашњој оцени  министра финансија Синише Малог допринели да се у нова законска решења угради глас привредника, а припремљени пакет пореских закона  донесе смањење оптерећења и пореске подстицаје компанијама и предузетницима.

Уз то најава да су ово  први кораци  ка растрећењу привреде, смањењу  трошкова  и побољшању пореског амбијента и да ће  2019. година бити година реформи Пореске управе и система опорезивања у Србији, Привредној комори Србије је признање за допринос унапређењу пословног окружења, а привредницима добар сигнал да ће, у релаксираним условима, моћи  лакше да планирају проширење својих активности и нова улагања.

Подсећања ради, Привредна комора Србије је, са циљем изградње стимулативног пословног амбијента упутила Министарству финансија иницијативе, за смањење пореза и доприноса на зараде запослених, смањење пореза на добит правних лица са 15 одсто на 10 одсто, као и иницијативу за поново увођење пореског кредита за улагања у нова средства у износу од 100 одсто улагања.

Усвајањем ових иницијатива стимулисао би се привредни амбијент и створили услови за отварање нових радних места, повећање плата запослених, привлачење домаћих и страних инвестиција.

Српска стварност“ / ПКС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here