Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић позвао је Европску унију и целу међународну заједницу да без одлагања уразуме Приштину, врате је поштовању домаћег и међународног права и свих потписаних споразума, као и да је зауставе са пута даље ескалације проблема.

Ђурић је, обраћајући се на ванредно заказаној конференцији за новинаре, рекао да смо сведоци претњи власти у Приштини да ће да газе Бриселски споразум, укину српске општине и заузму север.

Србија и Срби су реаговали мирно на провокације и потезе које је вукла Приштина, иако је потпуно јасно да је њено деловање имало за циљ да, с једне стране, Србе доведе у такав немогућ положај који би значио њихово протеривање како са севера, тако и са југа, а, с друге стране, намера је била изазивање ратног пожара на северу, указао је он.

Директор Канцеларије је поручио да Србија и Срби на Косову и Метохији не желе било какав сукоб, али да је јасно да Приштина жели да својим деловањем управо то изазове.

Србија позива међународну заједницу да реагује, при чему нећемо чинити било какве кораке осим мирних протеста који Срби ових дана одржавају на Космету, показујући како се на миран и демократски начин бори за земљу и свој народ, поручио је он, позвавши Србе у покрајини да и даље мирним средствима бране своју земљу.

Он је поручио да Срби који данас протестују на Космету бране право на опстанак, на живот, на право да једу хлеб и пију млеко, да им деца иду у школу, додајући да они тиме не угрожавају било кога, као и да ће наставити да се понашају мирно и цивилизовано.

Према његовим речима, данас смо видели демонстрацију вербалне агресије и нове претње Приштине, одакле се поручује да ће да газе Бриселски споразум.

Као да га већ нису погазили и ”обрисали патос” са њим, па настављају да прете Србима укидањем општина и освајањем севера, рекао је Ђурић.

Срби на Космету, како је нагласио, суспендовали су учешће у приштинским институцијама, јер је Приштина погазила споразум и намакла им политичку, економску и безбедносну омчу око врата.

Нова ескалација била би опасна и зато реагујемо и апелујемо на међународну заједницу да то спречи, јер је Србија одговорна земља, која размишља неколико корака унапред, додао је Ђурић.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here