Mesto za reklamu
  1. 01.2019.

На Пословном форуму Србија – Словенија у Београду, у палати „СРбија“, окупило се више од 600 привредника из обе земље, који поручују да постоји обострани интерес за нова улагања и проширење постојећих инвестиција. Председници две земље Александар Вучић и Борут Пахор снажно су подржали јачање економских веза, док председници комора Марко Чадеж и Боштјан Горјуп истичу да две привреде могу бити генератори развоја и напретка.

 

У интересу Србије је да повећамо трговинску размену са Словенијом која је премашила милијарду евра, као и обострана улагања, рекао је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж и најавио отварање представништва ПКС у Словенији почетком 2020. Чадеж је подсетио да словеначки инвеститори у Србији запошљавају више од 25.000 људи, као и да будући инвеститори могу да рачунају  на  подршку, добре пословне резултате и профит.

Истиче да се на данашњем скупу окупило више привредника него на оба претходна форума одржана у Љубљани и Београду, што показује колики је заједнички интерес за успостављање и унапређење пословне сарадње.

На форуму су, подсетио је Чадеж, велики српски инвеститори у Словенији, као што су Комтрејд, МК Група, Моји брендови и Нектар. Навео је и да српски инвеститори који успешно раде у Словенији намеравају да шире пословање

„Први пут имамо највећи број привредника из области ИТ индустрије, иновативних технологија и туризма. Заказано је више од 450 Б2Б разговора“, рекао је Чадеж.

Обраћајући се привредницима две земље, председник Србије Александар Вучић, истакао је да је у протеклих десет година трговинска размена Србије и Словеније повећана за чак 2,5 пута.  „Односи Србије и Словеније су веома важни“, рекао је председник и поручио да жели више инвестиција у Словенији из Србије, док су словеначки предузетници увек добродошли у Србију.  “Потпуно сам сигуран да овде можете више зарадити него у неким другим земљама региона и Европе”, рекао је Вучић изразивши задовољство што је преко 1. 600 компанија из Словеније инвестирало у Србији.

Вучић је захвалио српским привредницима што су у великом броју дошли на пословни форум и истакао да се ретко окупи толики број домаћих привредника, чак и на форумима са већим и економски снажнијим земљама, што јасно показује интересовање за словеначко тржиште.

Председник Словеније Борут Пахор поручио је да постоји велики потенцијал  да се развијају пословне везе две државе, а да је на политичарима да обезбеде мир и сигурност, и да то очувају. Пахор је истакао да су политички односи Србије и Словеније узорни и то упркос томе што имају различите ставове о појединим питањима и додао да је, можда управо зато, важно да даље јачамо поверење и поштовање.

Важно је, додао је, да ми сами у региону, колико можемо, решимо проблеме и убрзамо процесе и реформе да би овде био обезбеђен мир, сигурност и предвидљива пословна атмосфера.

Председник Привредне коморе Словеније Боштјан Горјуп оценио је да Пословни форум Србија – Словенија потврђује историјску сарадњу две земље и доказује да не морају само велике силе попут Немачке, Русије или САД да буду генератори развоја.

„Захваљујем Србији и српској економији за историјску наклоност према Словенији, поносни смо на нашу сарадњу као и на развој људских и економских односа. Доказали смо да мотори развоја нису само велике силе, Русија, Немачка или САД. Међутим, највећи део одговорности за развој остаје на нама, на размених добрих пракси”, рекао је Горјуп.  Очекује да ће се појавити и нове пословне идеје и успоставити нове области сарадње и позвао учеснике скупа да посете Словенију, било туристички било пословно, јер је то прилика да се склопи неки нови посао.

Привредници Србије и Словеније такође са пуно оптимизма гледају у будућу пословну сарадњу.

Компанија Невена&Аллме козметикс своје производе извози у Словенију од 2014. године, а директорка Слободанка Влајичић каже да је извоз на словеначко тржиште стабилан и да је сваке године све већи. Та компанија је, каже, испунила све услове производње безбедног козметичког производа и извоза на тржиште ЕУ.  „Пре пет година то је био велики изазов и били смо поносни када се наш, српски козметички производ нашао у продавницама како Словеније, тако и других земаља ЕУ“, рекла је Влајичић и навела да је ЕУ 2009. подигла производњу козметичких производа на ниво производње лека што предстоји и у Србији. Каже да је Словенија поуздан партнер и што се тиче плаћања, набаваке и куповине производа те компаније.

Генерални директор Комтрејд у Словенији Клод Коларо каже да за ИТ компаније не постоје границе за развој квалитетног софтвера.  „Генерално, за нас границе нису проблем, највећи изазов за све нас данас је како доћи до квалитетеног софтверског инжењера“, рекао је Коларо. Навео је да Комтрејд, као највећа инвестиција српских ИТ индустрија на словеначком тржишту, тренутно запошљава око 600 људи, од чега њих 80 одсто ради интернационалне пројекте са словеначким инжењерима који су саставни део те организације.

Сматра да постоји простор за проширење сарадње јер је Словенија изузетно напредно тржиште не само у области ИТ, него и у другим областима, а послован клима у тој држави је позитивну и пре свега пријатељска, тако да су инвестиције из Србије сигурно добродошле.

Андреј Ласич из банке НЛБ каже да је Србија за словеначку привреду једна од најзначајнијих са којима срађује и да постоји много простора за даљи раст.

У оквиру данашњег Пословног форума Србија – Словенија одржани су панели и округли столови посвећени дигитализацији државе и привреде, туризму, екологији.

Словенија и Србија су једна другој међу 10 најзначајнијих спољнотрговинских партнера, трговинска размена између две земље била је 2017. и 2018. већа од милијарду евра, а извоз из Србије у Словенију прошле године порастао је за 15 одсто у односу на 2017. годину.

„Српска стварност/ / ПКС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here