Mesto za reklamu

20.09.2019.

Половина грађана Србије сматра да су САД непријатељ наше земље, показало је последње истраживање Института за европске послове, преносе „Новости“.

То истраживање ставова грађана Србије према Америци показало је да 22 одсто испитаника сматра да су САД пријатељ, а да 28 одсто нема одговор.

Такође, 26,2 одсто анкетираних особа односе Србије и САД оцењује најнижом оценом — јединицом. Прелазну оцену двојку даје 29,2 одсто, трећина даје тројку, 5,9 одсто оцену четворку, а 4,9 одсто грађана даје највишу оцену — петицу. Просечна оцена односа двеју држава износи 2,34.

Да ће се односи у будућности побољшати верује 43 одсто испитаника. Тај став углавном заступају жене и старији од 45 година. Нешто више, тачније 47 одсто анкетираних особа мисли да неће бити никаквог напретка, док 10 одсто не зна да процени.

На питање шта би побољшало односе Србије и САД, 21,6 одсто испитаника наводи да је то решење питања Косова, а 12,8 одсто сматра да је то враћање Косова и Метохије Србији. Остали заступају став да би томе допринело извињење НАТО-а, исплата ратне одштете, улазак Србије у ЕУ, промена власти, сарадња у култури, спорту и образовању…

Скоро половина испитаника, њих 49 одсто, сматра да би посета председника САД Доналда Трампа Београду побољшала односе Србије и Америке. У супротно верује 41 одсто анкетираних грађана, док је 10 одсто неодлучних. Да би посета имала позитивне ефекте углавном сматрају грађани старији од 45 година, испитаници са завршеном основном школом и испитаници из централне Србије.

Да је Србији значајно да има добре односе и са САД и Русијом сматра 47 одсто испитаника. Предност Русији даје 40,9 одсто, а САД само 4,3 одсто анкетираних грађана.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here