Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Митрополиту црногорско-приморском Амфилохију служен помен у Цетињском манастиру, након што су његови земни остаци из КБЦ Црне Горе пренети у манастир.

Митрополија је саопштила да је чинодејствовао епископ будимљанско-никшићки Јоаникије са свештенством и свештеномонаштвом.

Јоаникије је, у литургији у манастиру, пред окупљеним верницима и свештенством, нагласио да је Амфилохије својим одласком оставио велику празнину и велики бол, али и велики благослов и свој пример да се иде за њим.

“Својим ходом узвишеним за Христом пропутио нам је тај пут и све нас научио како треба да живимо”, рекао је Јоаникије.

Епископ је поручио и да је митрополит стално говорио да треба да се боримо против овог вируса, али још више да се боримо против вируса мржње, злопамћења, неслоге, свађа, препирки и остале злобе зависти, нечистоће.

“Велики Божји људи као што је митрополит Амфилохије су такви да га савременици не могу виђети у оној мјери и оној љепоти и оној величини какав он заправо јесте. Него ће то показати будуће вријеме и вјекови”, нагласио је Јоаникије.

“Онај ко се цијелога свога живота везивао за Христа и његово небеско царство, он напредује и у овоме свијету из силе у силу, а и послије свог одласка из овога свијета. Одлазећи не напушта овај свијет, него је присутан у њему кроз Христа Господа. Наш митрополит, наш духовни отац, он је цијелога свог живота ишао за Христом и на крају са свим својим добрим дјелима и монументалним дјелом црквеног дјелатника”, рекао је Јоаникије на Цетињу.

Свештеник Митрополије црногорско-приморскре и ректор Богословије, Гојко Перовић, рекао је  да је смрт митрополита Амфилохија губитак човека снажне вере и тежак дан за народ и Митрополију.

“Није ово губитак само једног архејереја, руководитеља црквених послова, ово је прије свега, поготово за нас који смо га ближе познавали, губитак човјека снажне вјере. Човјека који шта год да је радио и почињао, није се освртао на то како је около – је ли погодан моменат, је ли погодно вријеме, околности… На неки унутрашњи молитвени зов и на своју молитвеност препознавао је моменат и кретао у посао, као што су то радили и велики свети Божји људи”, додао је Перовић.

Како је саопштила Митрополија црногорско-приморска, у Цетињском манастиру ће 31. октобра, на празник Светог Петра Цетињског у девет часова бити служена Света заупокојена литургија.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије биће сахрањен у недељу, 1. новембра. Како је саопштила Митрополија, митрополит ће по сопственој жељи бити сахрањен у крипти Саборног храма у Подгорици, у гробу који је припремљен за његовог живота, а свету литургију ће предводити Патријарх српски господин Иринеј.

Верници и поштоваоци митрополита црногорско-приморског Амфилохија, дошли су вечерас испред Храма Светог Саве у Подгорици, где су му паљењем свећа одали пошту, а у којој је у то време одржана и служба.

Поводом смрти митрополита Амфилохија, стижу телеграми саучешћа Митрополији, свештенству и верницима из Србије и региона.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here