Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Просечне малопродајне цене бензина и дизела у претходних пет недеља повећане су за око 5 динара по литри, показују подаци Удружења нафтних компанија Србије (УНКС).

“Српско тржиште је пођеднако као и остала тржишта у региону одреаговало на повећање цене сирове нафте, која је у претходних три месеца поскупела чак за око 130 одсто. Барел референтне нафте БРЕНТ се крајем априла продавао за око 20 долара, почетком јуна за 40, а јуче за око 45 долара”, каже генерални секретар УНКС- а Томислав Мићовић.

Досадашњи део 2020. се јасно може поделити на два периода каже Мићовић.

Први период пада цене нафте, од јануара до краја априла, када се цена стрмоглавила за готово 50 долара по барелу и други део године, од крај априла до краја јула, када је цена нафте повећана за око 25 долара по барелу.

Промена цене горива такође је имала, према његовим речима, јасно разграничене периоде.

“Цене горива у Србији су биле у паду све негде до средине маја, бензин је појефтинио за око 27 динара, а дизел за око 33 динара по литри. Затим је уследила једномесечна стагнација цена након чега су се промене на глобалном тржишту почеле одражавати и на цене у Србији”, објашњава Мићовић.

У међувремену су, каже, повећане и акцизе, тако да су произвођачи и увозници, како је рекао, на рачун дажбина морали да издвоје додатних око 1,30 динара.

Укупно повећање просечних малопродајних цена бензина И дизела у овом периоду је износило око 11 динара по литри, додаје он.

“Цена течног нафтног гаса је имала своју независну динамику кретања, тако да је забележен мањи пад цене око 17 динара по литри, али је затим уследило и мање повећање цене од 7,60 динара по литри”, рекао је Мићовић, наводи се у саопштењу УНКС.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here