Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

У Скупштини Србије одржава се посебна седница на чијем дневном реду је извештај о Косову и Метохији који је посланицима представио Александар Вучић. Председник је рекао да је време да изаберемо између слатке лажи и горке истине, али и поручио да више никада неће бити погрома Срба на Косову и Метохији. Већи део опозиције бојкотује и ову седницу Скупштине Србије. Излагање Председника трајало је око два и по сата.

Вучић је речима “Живела Србија” завршио обраћање у парламенту, након чега је почела расправа. Најпре су реч добили председавајући посланичких група.

Први је реч добио Драган Марковић Палма који је критиковао то што опозиција бојкотује рад скупштине. Марковић је истакао да је побољшан положај Срба на Космету и најавио да ће посланици Јединствене Србије гласати за извештај.

Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић је довео у питање оправданост одржавања скупштинске расправе и упитао Вучића која је то горка истина коју спомиње.

Вучић је, одговарајући Јовановићу, рекао да је данашња седница важна не због доношења неке одлуке, “већ да бисмо народу рекли истину”. Народу треба указати и на то какве су пројекције за будућност, како би могли да доносе одлуке, рекао је председник.

Након Вучића, реч је узео Војислав Шешељ (СРС) које је рекао да “би циљ морао да буде да Србија што пре престане да буде магарац”. “Сталним заклињањем у европски пут, ми то не можемо постићи. Шта год од нас да траже, увек је уцена, ‘не можете без тога у ЕУ'”, рекао је Шешељ. Лидер радикала је позвао председника да делује у оквиру Устава.

Oдговарајући на питање Војислава Шешеља о информацији да је Специјално тужилаштво у Приштини покренуло истраге против генерала Небојше Павковића и Сретена Лукића, Вучић је рекао да му је Павковић писао о томе да су из Приштине тражили сусрет са њим. Председник је навео да српски обавештајни подаци говоре да је Специјално тужилаштво из Приштине припремило оптужницу против генерала Диковића.

Након полемике председника Вучића и Војислава Шешеља, Балинт Пастор је рекао да у СВМ-у сматрају да је питање Космета важно за све, јер од њега зависи живот грађана. Тражимо реалан приступ и да сви говоримо истину, као што сте ви данас говорили истину, рекао је Пастор.

Александар Мартиновић (СНС) је рекао да је Бошко Обрадовић, “вероватно по налогу Ђиласа организовао заседу” на Вучића, с намером да се са њим физички обрачуна и баци сенку на седницу. Александар Стевановић из Странке модерне Србије је оценио да је расправа о Космету одраз зрелости.

Вучићу је подршка дошла и од Ђорђа Милићевића (СПС). “Морамо да наставимо овај пут, ма колико био тежак и ма колико нам се не свиђао, и да будемо отворени сами према себи, када је реч о позицији у којој се налазимо. Немамо Косово какво бисмо хтели да имамо, али нисмо га изгубили онако како би други желели”, рекао је Милићевић.

Седница Скупштине је завршена нешто пре 22.00 сата. . Председница парламента Маја Гојковић саопштила је да се наставља сутра посланичким питањима, у 10.00. Председник је рекао да ће и сутра доћи у скупштину и да ће, ако буде потребно, остати и до поноћи.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here