Mesto za reklamu
  1. 04.2019.

У Бањалуци је почела Међународна научна конференција “Сребреница, стварност и манипулације”, која ће данас и сутра окупити стручњаке из Русије, САД, Немачке, Израела, Италије, региона и БиХ.

Конференција се одржава с циљем утврђивања истине о ратним догађајима у Сребреници и околини од 1992. до 1995. године. Планирано је штампање зборника радова који има 800 страница и 48 реферата које су писала 52 аутора.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да скупови попут међународне научне конференције о теми “Сребреница, стварност и манипулације” дају нову слику о истини о ратним догађајима у Сребреници и околини од 1992. до 1995. године.

“Немогуће да је истина о дешавањима у Сребреници концентрисана само на седам дана како су то креирали представници међународне заједнице. Истина подразумева читав период рата, а и неке раније историјске процесе”, рекао је Додик , пренела је РТРС.

Истакао је да је очигледно да Сребреница није била тема све до доласка бившег високог представника Педија Ешдауна у БиХ.

“Одједном су се сетили да од тога направе мит, а Бошњаци га нису имали, па покушавају да га изграде од Сребренице. То је лажни мит, он не постоји, већ ужасно тешко страдање које показује сву голготу и окрутност рата”, рекао је Додик.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је потребно да се догађаји у Сребреници, али и њеној широј околини, од 1992. до 1995, посматрају у целини, јер је само на тај начин могуће створити контекстуално јасну и објективну слику о ратним дешавањима на том простору из јула 1995. године.

Организатори скупа су Организација страешина ВРС, Независни универзитет Бањалука и Институт за истраживање српских страдања у 20. веку.

„Српска стварност“ / РТРС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here