Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Почели су 54. ”Мокрањчеви дани”, а отварајући ову манифестацију у комплексу Мокрањчеве родне куће у Неготину министар је културе и информисања Владан Вукосављевић рекао да она слави живот и дело најистакнутије личности српске класичне музике на прелазу из 19. у 20. век.

Како је навео, Стеван Стојановић Мокрањац је заслужан за увођење српског националног духа у уметничку музику.

”Ако је задатак сваке генерације која постоји на некој сцени у датом историјском тренутку да сачува културно наслеђе које су јој преци оставили, да га обогати за доприносе свог времена и тако сачуваног и обогаћеног преда оним генерацијама које долазе после, онда ова манифестација даје један од најзначајнијих доприноса оваквој врсти напора и труда”, рекао је министар.

Мокрањац је снагом свог талента посегнуо у дубоке корене српског идентитета и културе у потрази за српском етномузиколошком традицијом и захваљујући свом музичком таленту али и великом прегнућу и раду из те ризнице извукао бројне драгуље и приказао их читавом свету, додао је Вукосављевић.

Владимир Величковић, председник општине Неготин је пожелео добродошлицу гостима и уручио плакету министру Вукосављевићу, док је Бојан Суђић, диригент и директор музичке продукције РТС-а одржао пригодну беседу.

После церемоније свечаног отварања у сали Дома културе ”Стеван Мокрањац” одржано је натпевавање хорова, тросатно такмичење у којем су учествовали хорови из Њујорка, Амстердама, Подгорице, Скопља, Зајечара и Ваљева.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here