Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

У Охриду у Северној Македонији почео је дводневни самит регионалне иницијативе “Отворени Балкан”, на ком ће бити потписано више споразума и меморандума о сарадњи.

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски је у вили “Биљана” у Охриду пожелио добродошлицу лидерима земља региона, који сутра учествују у званичном делу Самита.

У Охриду су председник Србије Александар Вучић, премијери Албаније Еди Рама, Црне Горе Дритан Абазовић и предсједник Савјета министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија. Црна Гора и БиХ нису чланице иницијативе “Отворени Балкан”.

“Доказали смо да ‘Отворени Балкан’ прошлост оставља иза себе. Уместо зидова, као некада, ‘Отворени Балкан’ гради мостове. То отвара нове перспективе за наше државе, наше народе, наше економије и наша друштва”, рекао је Ковачевски у поздравном говору, наведено је у саопштењу.

Нагласио је да се он, предсједник Вучић и премијер Рама слажу да европеизација и примјена европских вриједности у Сјеверној Македонији, Србији и Албанији немају разлога да чекају.

“Још једном поручујемо да је позив за придруживање иницијативи ‘Отворени Балкан’ отворен за све земље у региону. Црна Гора и Босна и Херцеговина су вечерас са нама и надам се да ће се ова иницијатива даље ширити”, рекао је Ковачевски.

Ковачевски је на  Твиттеру објавио да је самит почео неформалним дружењем, на неформалној вечери, поводом почетка самита “Отворени Балкан”у Охриду.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here