Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

Сједињене Америчке Државе предузеле су иницијалне мере према централним косовским институцијама, због одбијања премијера Рамуша Харадинаја да укине или суспендује таксу од 100 одсто на српске и производе из Босне и Херцеговине, а из појединих политичких кругова у Приштини оцењују да су прве поруке америчке администрације забрињавајуће.

Најјача опозициона парламентарна странка Демократски савез Косова саопштио је да је отказивање посете команданта Националне гарде Ајове, генерал-мајора Тимоти Ора, због трговинских мера према централној Србији и БиХ, “дубоко забрињавајуће”.

Посланик ДСК Насер Ругова, рекао је да би влада Косова требало да направи корак уназад и да “мирно” поново процени своје поступке, јер Косову нису потребне популистичке мере, које слабе односе са САД.

Такса од 100 одсто, иако није званично потврђено, поред израде платформе за дијалог, била је тема јучерашњег састанка челника косовских институција у Приштини.

Према наводима приштинских медија, председник скупштине Кадри Весељи, који је сазвао састанак и косовски председник Хашим Тачи, захтевали су од Харадинаја да повуче одлуку о такси, како би се дала шанса дијалогу са Београдом.

Харадинај се одупро позивима, и у доцнијем разговору са новинарима и породицама палих припадника ОВК у Пећи и Дечанима, поновио да такса остаје док Београд не призна једнострано проглашену независност Косова, сматрајући да такса није препрека за постизање финанлног споразума.

Харадинај се у обраћању породицама погинулих припадника бивше ОВК дотакао и разграничења, рекавши да “ако границе буду отворене, биће отворени гробови оних којима смо данас дошли да одамо почаст”.

Премијер је рекао да има поштовање према лидерима на Косову и у Албанији, али се не слаже са онима који предлажу измене граница, те да исто важи и за све друге земље које подржавају такву опцију.

Лист Коха диторе пише да су САД почеле да покрећу мере против одлуке косовске владе да не укида увозну царину на производе из Србије и Босне и Херцеговине.

Подсећа се да Харадинај није добио америчку визу да присуствује молитвеном доручку, а да је последња последица одлуке о такси, отказивање посете генерала америчке војске Косову.

У извештају лист наводи да се може очекивати да ће америчке мере бити појачане ако влада Косова устраје на томе да не укине таксу и да ће то бити највидљивије у процесу транзиције Косовских безбедносних снага,  укључујући суспензију програма обуке и образовања припадника те организације.

Харадинај је изјавио је да није примио никакве званичне информације о анулирању посете америчког генерала Тимоти Ора.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here