Mesto za reklamu
  1. 04. 2020.

На Конференцији за медије у Палати Србија, чланови Кризног штаба за отклањање последица од корона вируса Др Предраг Крн, председник и Др Дарија Кисић Тепавчевић најавили су да ће од следеће недеље почети даље слабљење мера, а да ће од 27. априла почети да функционише међуградски саобраћај и да ће пензионери ће имати сат времена за шетњу.

Коментаришући објављене податке епидемиолог Др Дарија Кисић Тепавчевић је изнела да је укупан проценат позитивности испод шест процената, а да је број оболевања здравствених радника испод осам посто у укупној структури оболевања.

Међутим, иако су подаци доста добри струшни Кризни штаб неће предложити Влади отварање вртића, био је изричит Др Кон.

Др Кисић Тепавчевић је изнела и да је у Србији вирусом заражено 622 здравствених радника и да је тај број испод осам процената у укупној структури оболевања.

“У односу на друге земље, где је просек био између 10 и 15 одсто, па негде и 20 одсто, где је сваки пети здравствени радник био заражен, то је испод просека”, похвалила је наше резултате Кисић Тепавчевић.

Сви ти позитивни резултати допринели су да се одлучимо за додатно попуштање мера, тако да ће већ од понедељка бити дозвољен рад фризерима, козметиким салонима, тетеранама и пијацама на затовреном – истакао је ДрКон.

Препоручено је да се делатност обавља по заказивању термина. Пензионери ће данас моћи да искористе пола сата за шетњу. Али, пензионери ће од 27. имати једна сат времена за шетњу, а почеће и међуградски саобраћај, додаје Кон.

Што се спорта тиче, неопходно је поступно враћати спортисте у тренаж. Не можемо брже испред ситуације, али не можео да будемо видовити, рекао је Кон.

Све је већи број излечених корисника Геронтолошког центра Ниш, који су заражени вирусом Ковид19, изјавила је заменица директора Института Батут Др Дарија Кисић Тепавчевић.

Она је одговарајући на питање новинара у каквом су здравственом стању корисници домова за старе у Нишу који су пребачени у КЦ Ниш, рекла да је све већи број оних са нормалним налазом, чак и оних са пнеумонијом, као и да се постепено враћају у установе из којих су дошли.

Говорећи о установи за старе у Крушевцу, Дарија Кисић Тепавчевић каже да је то једна од 31 установе где је забележена циркулација вируса. “Морало је да се спречи, а на који начин се десило уношење вируса не може се у потпуности разјаснити”, каже она.

Сада су предузете максималне мере предострожности да би се спречило ново уношење вируса, каже Кисић Тепавчевић.

Говорећи о годишњим одморима, Др Кисић Тепавчевић каже да може дати субјективна мишљења, а конференција је замишљена да поделимо информације о епидемији.

“Хајде прво да изађемо из епидимије, да што мање последицама имамо а даље активности ћемо планирати како буде најбоље по нас”, указала је Кисић Тепавчевић.

На крају Др Предраг Кон је рекао да забрана јавног окупљања за сада остаје, а да ће од активности вируса зависити шта ће се даље дешавати. Додао је и да ће се пратити ситуација око одржавања спортских манифестација и присуства публике и да ће се спортски догађаји враћати постепено, али да се то неће догодити пре лета, закључио је Др Предраг Кон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here