Mesto za reklamu

22.09.2019.

Председник Србије Александар Вучић покренуо је иницијативу да 28. председнику САД Вудру Вилсону буде подигнут споменик у истоименом београдском булевару, у знак захвалности за све што је учинио за српски народ.

Председник је иницијативу, у коју је Танјуг имао увид, упутио Комисији за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда, истичући да би њено усвајање било и симбол жеље очувања и унапређења односа између Републике Србије и Сједињених Држава.

Вучић сматра да би подизање споменика Вилсону представљало знак захвалности и поштовања живота и дела личности, која је вредновала и помагала наш народ током и након Првог светског рата.

„На четврту годишњицу објаве рата Краљевини Србији од стране Аустроугарског царства, 28. јула 1918. године, председник Вилсон је донео проглас обележавања овог дана као ’Српског дана‘, у знак подршке тада тешко страдалој српској нацији, која се још увек борила за право живота у сопственој отаџбини“, подсећа Вучић.

Он наводи и да је прошло више од 100 година откад се српска застава завијорила у Белој кући, а у свим црквама прочитан Вилсонов Проглас о српском народу, у којем су изречене најлепше речи о нашем народу, о вредности слободе и једнаких права свих народа.

„Томас Вудро Вилсон, добитник Нобелове награде за мир, током два мандата на функцији председника САД, у периоду обележеном ратом до тада невиђених размера и страдања, дао је неизмеран допринос установљавању вредности мира и међународног права и сарадње“, наглашава Вучић.

Он указује и на то да је саопштењем издатим 8. јануара 1918. године, познатим под именом „14 тачака“, Вудро Вилсон као постулат мира поставио несметани глобални проток робе, транспарентност међудржавних споразума, демократију, и заложио се за право народа на самоопредељење.

„Посебно бих издвојио једанаесту тачку саопштења, која је говорила о потреби осигурања суверенитета држава на Балкану, као и о давању слободног и безбедног приступа мору, тада још увек Краљевини Србији“, каже Вучић.

Према његовим речима, Вилсонова ванредна ерудиција и познавање српске историје и борбе за слободу и уједињење нашег народа као и велико пријатељство са српским научником Михајлом Пупином били су кључна подршка преговарачкој позицији Краљевине Србије на Париској мировној конференцији.

„Захваљујући подршци председника Вудра Вилсона, Србија је више територијалних спорова решила у своју корист и утврдила границе са суседима“, истакао је Вучић у иницијативи.

Он наводи и да по завршетку Париске мировне конференције председник Вилсон са циљем демилитаризације света и спречавања оружаних конфликата улаже велики труд у оснивање Лиге народа, без које Уједињене нације не би постојале у данашњем облику.

„С обзиром на заједничке демократске и хуманистичке вредности, вредности којима Република Србија и век касније зарад мира и напретка стреми и иза којих стоји, надам се да ћете размотрити ову иницијативу и сматрам да би њено усвајање било симбол жеље очувања и унапређења односа између Републике Србије и САД, као и да би подизање споменика Вудру Вилсону био прави начин да му се прикладно захвалимо за све што је урадио за српски народ“, навео је председник у образложењу иницијативе, уз коју је приложио и приказ предложене локације.

Булевар Вудра Вилсона по свом отварању спајаће, подсећа он у допису, Карађорђеву улицу, чији настанак је започет још током 19. века, и Булевар Војводе Мишића, којим доминира комплекс Београдског сајма, симбол наше престонице у другој половини 20. века.

„Булевар који већ носи име председника Вудра Вилсона и који симболизује континуирани прогрес наше престонице везујући Калемегдан, Савамалу, Савски амфитеатар, и Београдски сајам је, сматрам, прикладна и примерена локација за подизање споменика председнику Вилсону, чији живот и дело су остали упамћени по посвећености миру и просперитету“, истакао је Вучић у предлогу иницијативе упућене члановима и председници Комисије Андреи Радуловић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here