Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Председник Републике Србије Александар Вучић одржаo je данас састанак са министрима у Влади Републике Србије и директорима јавних предузећа задуженим за стратешке пројекте из области инфраструктуре, рударства, енергетике и привреде. Председник Вучић информисао је министре о досадашњим разговорима са представницима ЕУ, Kине, Русије, САД и њиховом интересовању за економску ситуацију у Србији. Председник Вучић разговарао је данас путем видео линка и са председницом Европске банке за обнову и развој (EBRD) Одилом Рено-Басо.

 “Суштина данашњег састанка је да покушамо заједнички да пронађемо, и кроз активност председника Републике Србије и Владе Републике Србије, најбоље могуће решење за економски раст и бољи живот наших грађана. Говорио сам о томе шта би представници и компаније из појединих земаља желели да учине у нашој земљи и шта је то што би требало да буде наш најбољи одговор,“ рекао је председник Вучић и додао да су разговарали и о економској ситуацији, сарадњи међу државама и кључним инфраструктурним пројектима.

„Замолио сам људе да са још више енергије раде на реализацији инфраструктурних пројеката како би имали још бољи БДП земље“, истакао је председник Вучић и додао да је циљ је да се повећа животни стандард грађана реализацијом програма развоја Србија 2025.

Председник Вучић рекао је и да је држава током ковид кризе, гледала да сачува привреду не угрожавајући будућност наше деце, не повећавајући јавни дуг преко нивоа Мастрихта, иако су преко тог нивоа ишле и најмоћније земље Европе. Он  је нагласио да ћемо пробати да вратимо азербејџански кредит од 170 милиона евра узет 2011. године када је камата због лошег рејтинга наше земље била чак четири одсто, и истакао да ће то смањити јавни дуг наше земље за 0,4 одсто, додајући да наш јавни дуг сада износи око 57,9 одсто БДП, што је значајно ниже него у земљама Европе.

Председник Вучић је рекао да није задовољан планирањем, што нам је бољка у последњих 30 година и да и сада локалне самоуправе планирају веће приходе, а потцењују расходе, али истиче да је задовољан како су планирани велики пројекти.

Председник је подсетио да се тренутно граде четири ауто-пута. Да Азербејџанци граде мост на Сави код Шапца на ауто-путу Рума – Шабац, затим да се гради мост на Сави на деоници Сремска Рача – Kузмин, мост на Морави на деоници Моравског коридора код Појата и Ћићевца, као и да се увелико ради ауто-пут од Прељине до Пожеге који би требало да буде завршен до краја следеће године.

Председник додаје да у енергетици треба убрзати градњу електране у Kостолцу која би требало да буде завршена до друге половине 2022. године, уместо до 2023. Такође, наглашава, да је циљ да се спроведу озбиљне реформе ЕПС-а и Србијагаса, као и да верује да ћемо пре краја године завршити гасовод Балкански ток кроз нашу земљу.

Он је истакао да Србија са европским компанијама, Развојном банком Савета Европе (ЦЕБ) и Немачком развојном банком ради на пројекту изградње фабрика за пречишћавање отпадних вода и обнављању канализационе мреже у 28 локалних самоуправа. Поред тога, навео је и да ће се са кинеским партнерима радити на завршетку недостајуће водоводне и канализационе мреже и пречишћавању отпадних вода у близу 70 локалних самоуправа у централној Србији.

Председник Вучић истакао је и да је једна од тема разговора са министрима и директорима јавних предузећа била и реструктурирање битних предузећа, међу којима су Петрохемија, Симпо, Јумко, Ласта и додао да је јако битно реструктурирати та државна предузећа, како држава због њих не би губила новац, већ да би од тих предузећа обезбедила више прихода.

Он наводи да су разговарали и о рударству, са посебним акцентом на Јадар и додао да би производња литијумских батерија за нашу земљу значила “милијарде више на годишњем нивоу”, те да бисмо тиме направили огромну разлику у односу на све друге земље у региону.

******

Председник Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас путем видео линка и са председницом Европске банке за обнову и развој (EBRD) Одилом Рено-Басо.

Председник Вучић је обавестио председницу Европске банке Рено-Басо да је Република Србија усвојила добро осмишљен пакет мера економске помоћи привреди и становништву као одговор на кризу изазвану пандемијом корона вируса, чија ће вредност достићи 12,7% бруто друштвеног производа, што износи шест милијарди евра. „Одлични резултати, којима смо почели годину, омогућили су нам да издвојимо огроман новац за подршку привреди и грађанима“, истакао је председник Вучић. Он је изразио очекивање да ће Србија у наредне две године имати континуиран и највећи привредни раст у Европи.

Током разговора, председник Вучић је истакао да Србија поздравља Економски и инвестициони план Европске комисије за Западни Балкан, који је припремљен како би подржао одрживи и стабилан развој овог региона. Регионално повезивање кроз зацртане планове има за циљ побољшање повезаности, инфраструктуре, људских ресурса, конкурентности, као и зелену агенду и дигиталну транзицију.

Саговорници су  разговарали и о подршци малим и средњим предузећима кроз додатно финансирање и посебну саветодавну помоћ, укључујући и нови програм за младе предузетнике.

Председница Европске банке за обнову и развој (EBRD) Одил Рено-Басо указала је на спремност банке да помогне у развоју железничке и лучке инфраструктуре (Лука Београд).

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here