Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић изјавио је вечерас да је решење политичке кризе договор унутар постојеће парламентарне већине, плус мањинске странке, или да се одмах иде на превремене изборе, и истакао да би све друго био пут у прекрајање изборне воље грађана.

Уколико се сутра у Скупштини изгласа скраћење мандата парламенту, то би значило да се морају расписати превремени парламентарни избори, а влада би до тада наставила да ради у техничком мандату, казао је Бечић Телевизији Црне Горе.

Према његовим речима, на тај начин би се спустили тензије и релаксирала атмосфера, политички субјекти би се усмерили да представе програме и грађани би добили прилику да разреше ову ситуацију.

Бечић је подсетио да је скупштински Законодавни одбор већином гласова дао зелено светло за предлог одлуке о скраћењу мандата, али да то нису подржали представници опозиције.

Циљ опозиције по дефиницији је да се бори за ванредне изборе, а при садашњем стању ово ме наводи на закључак да или постоје неке закулисне радње или да се надају да ће део већине ићи ка томе да се ипак прекроји изборна воља грађана Црне Горе, казао је Бечић.

Истакао је да сутра треба разјаснити дилему да ли је део садашње већине спреман да се договора о формирању владе која би зависила од воље Демократске партије социјалиста.

За Демократску Црну Гору је неопходно да се искључи могућност за договоре који би указали на прекрајање изборне воље грађана. Нека нам дају гаранције за то, а засад нису, и ми смо спремни да разговарамо о томе да се подржи нова влада од стране партија актуелне већине, плус странке мањина, рекао је Бечић.

Он је позвао грађане да не излазе на улице, јер је важно сачувати мир и стабилност у Црној Гори.

Грађани се надају и верују да све ово што се дешава неће ићи ка томе да се прекраја њихова изборна воља, казао је Бечић.

Скупштина Црне Горе завршена пре него што је почела

Прва ванредна седница Скупштине Црне Горе није данас усвојила предложени дневни ред о смени потпредседника владе Дритана Абзовића и избору министра финансија Милојка Спајића на ту функцију.

Седница, која је почела са око сат времена закашњења, завршена је практично пре него што је почела, што је донекло било и очекивано.

На седници је гласало 77 посланика, од којих је било 20 за, 11 против, а 46 уздржаних, саопшти је председник парламента Алекса Бечић.

Предлог за смену Абазовића парламенту је упутио премијер Здравко Кривокапић, а након што је лидер ГП УРА најавио формирање мањинске владе која би, како је рекао, Црну Гору требало да извуче из политичке и институционалне кризе.

На дневном реду сутрашње друге ванредне седнице парламента је изгласавање неповерења актуелној влади на предлог парламентарне опозиције.

Бечић: Неусвајање дневног реда је било очекивано

Председник Скупштине Алекса Бечић је, поводом неусвајања дневног реда данашње ванредне седнице парламента о смени потпредседника владе Дритана Абазовића, изјавио да се десило оно што је било најављено.

“Ми смо истоветно поступили као у ранијим случајевима као и када се разрешавао члан владе и интерпелације кад су биле. Опозиција је имала другачији приступ. Вама остављам да закључите и да грађани изводе закључке колико је то принципијелно”, рекао је Бечић новинарима у парламенту.

Истакао је да он и Скупштина делују у складу са Уставом.

Говорећи о сутрашњој седници Скупштине на чијем дневном реду је гласање о неповерењу влади Здравка Кривокапића и премијеровом предлогу за скраћење мандата парламенту, Бечић истиче да решење нове владе траже унутар већине или да се иде на ванредне парламентарне изборе.

“Потребно је искључити могућност прекрајања изборне воље грађана и нема проблема када се онда искључи, да се договарамо са мањинским странкама. А, ако нема решења да идемо на изборе”, навео је Бечић, пренели су подгорички медији.

Потпредседник Владе Дритан Абазовић казао је новинарима после седмице да очекује да ће сутра бити мање гласова за подршку Влади Црне Горе него што је данас било за усвајање дневног реда.

“Да је све било другачије не би било проблема. Једина тенденција је да нађемо одрживо решење које ће земљу гурнути напред. Мислим да ће седница и сутра завршити на исти начин”, казао је он.

У Подгорици вечерас  завршен протест испред Скупштине

У Подгорици је и вечерас одржан протест испред зграде Скупштине против најављеног изгласавања неповерења актуелној влади и евентуалног формирања мањинске владе, а окупљања испред Храма Христовог Васкрсења није било.

Окупљени су саопштили да ноћас “закључавају” протесте, а посланицима су поручили да ће, уколико не буде испоштована народна воља, наставити са окупљањима, преноси РТЦГ.

Речено је и да нису испоштована основна обећања политичара, а то су Темељни уговор, попис становништва и решен бирачки списак.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here