Mesto za reklamu
  1. 11. 2021.

Певачица народне музике Мерима Његомир преминула је у 69. години живота, после краће болести, пренела је тужну вест њена матична кућа РТС. Саучешће пренео и председник Србије Алексндар Вучић.

Мерима Његомир, легендарна певачица народне музике, истакнути естрадни уметник, добитница је великог броја признања, међу којима су: Вукова награда за допринос српској култури (једина од певача народне музике), Златна значка Културно-просветне заједнице и Златни микрофон Радио Београда, као и преко двадесет награда на бројним музичким фестивалима.

Прва је од певача народне музике одржала концерт на Коларцу.

Као уредница народне редакције Музичке продукције РТС-а, била је посвећена пројектима везаним за снимање, чување и промоцију традиционалне музике Србије.

Добитница је националне пензије Републике Србије.

Мерима Његомир снимила је више од 25 албума, скоро свака песма била је хит, а неке од њих су Иванова корита, Рузмарин, Због тебе….

Осим новокомпонованих песама певала и традиционалне народне песме, староградске песме и романсе. Снимила је велики број песама за архиву Радио Београда, као и више од 30 носача звука.

Последњи пројекат Мериме Његомир је песма Љубав траје, коју је отпевала са групом “Легенде”.

Вокални солиста Мерима Његомир прележала је коронавирус пре пар месеци.

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа породици Мериме Његомир, у којем се каже:

„Са великом тугом сам примио вест о смрти Мериме Његомир, уметнице раскошног гласа и талента, коју су волеле многе генерације поштовалаца и љубитеља музике у земљи и у иностранству. Мерима је за собом оставила богат легат, чувајући богатство наше изворне музике, коју је промовисала наступима у неким од најчувенијих концертних дворана у Европи и свету. Умела је да удахне живот и готово заборављеном музичком благу, певајући на многим језицима, чиме је стекла поштовање и наклоност бројне иностране публике.

Памтићемо је по несвакидашњем таленту, али и по скромности, по особинама врхунског извођача којима се издвојила у сам врх музичке уметности. Изражавам најдубље саучешће породици, пријатељима, колегама и поштоваоцима наше Мериме. Нека почива у миру.“

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here