Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Српски књижевник, песник, прозни и драмски писац Добрица Ерић преминуо је у 83. години. Својим богатим стваралаштвом на својеврстан начин обележио је живљење на шумадијском и српском простору.

Добрица Ерић је рођен 1936. у селу Доња Црнућа у Горњој Гружи (код Горњег Милановца). Био је лирски здравичар Груже, сликар природе, села, детињства и љубави, писац песама за децу. Незаобилазан је у антологијама и уџбеницима. Писао је поезију и прозу, песме за децу, сарађивао у бројним листовима и часописима.

Прву збирку песама је објавио 1959. године, а до смрти више од стотину књига поезије, прозе, антологија, сликовница… Песме су му ушле у читанке, антологије, школске лектире. Написао је и текст за једну од најпознатијих народних песама “Девојка из града”, коју је отпевао Мирослав Илић.

Добитник је низа значајних награда и признања: Младо поколење, Горанов венац, Награда Змајевих дечјих игара, Невен, Вукова награда.

Саучешће министра културе

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић упутио је телеграм саучешћа, поводом смрти књижевника Добрице Ерића.

“Добрица Ерић је био живи лирски извор нашег народног духа, неодољиви песник завичајних шумадијских предела, одушевљени глас у славу живота и рађања, али и горки глас побуне против неправде учињене његовом слободарском народу. Пленио је и дотицао душе слушалаца и читалаца свих нараштаја, уз његову песму сви су постајали непосреднији и безазленији. Памтићемо његове речи као израсле из наше родне и рођене земље”, наводи се у саопштењу.

Сучешће породици председника општине Горњи Милановац

“Рођени Милановчанин, који је одрастао и живот провео у Београду, остаће упамћен пре свега као пријатељ, дечији песник, драмски и прозни писац који је пленио одмереношћу и достојанством”, навео је Дејан Ковачевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here