Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Музичар и фронтмен групе „Балканика” Александар Сања Илић преминуо је у 70. години. Како је објавио РТС, Илић је преминуо је од последица вируса корона. Председник Србије Александар Вучић изразио је вечерас саучешће породици преминулог композитора и оснивача групе “Балканика” Александра Сање Илића.

Александар Сања Илић рођен је у Београду 27. марта 1951. године, а осим тога што је био успешан композитор, по образовању је био архитекта.

Као младић је наступао у групи „Враголани”, а затим у групи „Сан”.

Његова песма „Хало, хало“ у извођењу групе „Аске” представљала је Југославију на такмичењу за песму Евровизије 1982. године.

Две године касније, Дадо Топић и Слађана Милошевић са великим успехом снимају његову композицију „Принцеза“ која је постала и остала хит.

Групу „Балканика” основао је 1998. године, са којом организује и први концерт у јуну 2000. године.

Са „Балкаником” је наступао на концертима широм света, са којом је и 2018. године представљао Србију на такмичењу за песму Евровизије 2018. године.

Група је са песмом „Нова деца“ ушла у финале такмичења у Лисабону.

Сања Илић је писао и музику за филмове и серије, међу којима су „Вуковар, једна прича“ и „Село гори а баба се чешља“.

Издао је више музичких албума: Delta project (Сања и Слоба, 1987), Плава птица (Сања Илић, 1994), Балкан 2000 (Сања Илић и Балканика, 1999), Балкан концепт (Сања Илић и Балканика, 2004), Ода радости (Правац Европа) (Сања Илић, 2006), Цееепај (Сања Илић и Балканика, 2009).

Саучешће председника Србије Александра Вучића

Председник Србије Александар Вучић изразио је вечерас саучешће породици преминулог композитора и оснивача групе “Балканика” Александра Сање Илића.

– С великом тугом сам примио вест о смрти Сање Илића, једног од највећих уметника нашег поднебља – навео је председник Србије у телеграму саучешћа.

Како се наводи у саопштењу Службе за сарадњу с медијима председника Републике, Вучић је истакао да је Илићева музика “брисала све границе, а људе зближавала јединственом нити свевременог сазвучја Србије и целог Балкана”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here