Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Присталице и противници председника Белорусије Александра Лукашенка и вечерас су се окупили у центру Минска на Тргу независности. Опозиција се може препознати по бело-црвено-белим заставама, а присталице – по државним заставама Белорусије, заставама ратног ваздухопловства и георгијевским лентама.

Присталице опозиције започеле су свој митинг код споменика Лењину и степеница које воде до Дома Владе. Број учесника на митингу приближно је исти као дан раније, али знатно мањи него у данима масовних митинга у послеизборној недељи.

Како јавља дописник Спутњика, група Лукашенкових присталица првобитно се окупила на Тргу Независности, а затим кренула до Трга победе. Током шетње људи су узвикивали „Белорусија!“ и тапшали. Када су стигли до Трга победе, стали су у круг и изјавили да се залажу за мир.

Током шетње, Лукашенкове присталице више пута успут сретале противнике актуелног белоруског лидера са бело-црвено-белим заставама, због чега је долазило до спорова на тему политике и избора. Међутим, све је протекло мирно, дописници Спутњика нису приметили никакве сукобе.

У Белорусији већ више од недељу дана трају масовни протести против резултата председничких избора на којима је победио актуелни шеф државе Александар Лукашенко. Избори су одржани 9. августа. Према резултатима које је утврдила ЦИК, 80,1 одсто бирача гласало је за Лукашенка, а 10,12 одсто – за његовог главног противника Светлану Тихановску.

Опозиција не признаје резултате избора и сматра да је победила Тихановска. Првих дана протеста, снаге безбедности су за разбијање демонстраната користиле водене топове, сузавац, шок-бомбе и гумене метке. Касније је полиција прекинула да растерује демонстранте и примењује силу. Током протеста приведено је око седам хиљада демонстраната, а хоспитализовано неколико стотина људи, међу којима и припадници полиције. Погинуле су три особе.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here