Mesto za reklamu
  1. 03. 2020.

Државни секретар Министарства правде Владе Републике Србије Радомир Илић саопштио је данас да је због кршења правила обавезне самоизолације 19 особа током јучерашњег дана завршило у притворима у Забели, Пироту и Вршцу, а реч је о нашим људима који живе и раде у иностранству, а допутовали су у Србију.

Илић је у изјави за Телевизију Прва прецизирао да их је осам у притвору у Забели, седам у Пироту и четири у Вршцу, дакле у три посебна објекта које је ресорно министарство одредило за смештај лица која прекрше мере надлежних.

Министарство је, како је навео, препоручило јавним тужилаштвима да обавезно траже одређивање притвора за сва лица која прекрше меру самоизолације од 14 или 28 дана, коју су им одредиле надлежене институције – Министарство здравља и Министарство унутрашњих послова.

Он је објаснио да та препорука није обавезујућа, али су тужиоци поступили у складу са њом и свуда где је било захтева за притвор, он је био и одређен, уз напомену да притвор траје 30 дана, при чему није реч само о правилима кривичног поступка, већ и карантинским правилима.

Државни секретар је навео пример да ако после уласка једне особе у притвор после недељу дана уђе неко за кога постоји сумња да има коронавирус може се рачунати на то да ће се у том случају продужити боравак првог лица, и практично сви они који су завршили у притворским једицама у таквим ситуацијама неће изаћи из притвора до краја епидемије, па чак и данима касније.

Држава држи своје обећање. Јасно је да ће онај ко не поштује карантин бити ухапшен, важно је да свако ко не жели да заврши у притвору и угрожава друге поштује оно што је написмено добио, нагласио је Илић.

Према његовим речима, сви они који су заражени у притворима добиће максималну здравствену негу, а мере су договорене са заводима за јавно здравље.

Такође, како је подсетио, Министарство је дало препоруку и републичком јавном тужиоцу да у случају непоступања по наведеним упутствима поднесе дисциплинску пријаву против надлежног јавног тужиоца, односно заменика јавног тужиоца.

Ресорно министарство још једном апелује на све грађане да поштују мере самоизолације, као и сва друга упутства здравствених установа и Владе Србије, и тиме покажу солидарност која је неопходна и од велике важности како би се у што већој мери спречило ширење заразе, закључио је Илић.

Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here