Mesto za reklamu
  1. 12. 2018.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је писмом чланицама Уједињених нација желела да их обавести о неодговорним, бесмисленим и опасним потезима Приштине.

На овај начин, Брнабић је демантовала премијера привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја, који тврди да је она тражила од чланица УН да повуку признање независности Косова.

Премијерка је у Бањи Ковиљачи, одговарајући на питања новинара након отварања реконструисаног Кур-салона, нагласила да није позвала чланице УН да повуку признање независности Косова.

Она је пренела да је поменуто писмо послала 16. новембра, након што је Приштина увела таксе од 10 одсто.

Према њеним речима, то је била одлука са седнице Владе Србије да све државе чланице УН обавести о неодговорним, бесмисленим и опасним потезима Приштине.

Премијерка је објаснила да је о потезима Приштине желела да упозна и државе које су признале једнострано проглашену независност Косова, као и оне које то нису учиниле.

У писму на пет страна, како је предочила, наведено је да Приштина не поштује Бриселски споразум, док је Београд испунио све што је било предвиђено тим документом.

Такође, у писму се помиње случај убиства Оливера Ивановића и чињеница да Приштина није дозволила Београду да помогне у тој истрази, као и да приштинске институције не деле информације о тој истрази са Београдом, прецизирала је Брнабић.

Она је истакла да је у писму указала и на хапшење директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића и Срба са Космета, те на упад јединица РОСУ на север КиМ што је супротно свим споразумима.

Такође, преијерка је чланице УН обавестила о томе да Приштина не само да не поштује међународне споразуме, попут Бриселског споразума и Резолуције 1244, већ ни сопствене законе и такозвани косовски устав.

Скренула сам пажњу на чињенице, аргументе и на то да Приштина својим одлукама угрожава регионални мир, стабилност и све што се ЕУ труди да постигне кроз регионално повезивање, указала је Брнабић.

Она је поновила да је писмо послала 16. новембра и да је од тада Приштина повећала таксе од 100 одсто, као и да је против свих споразума, сопствених закона и Устава усвојила одлуку о формирању такозване војске Косова.

Истовремено, Брнабић је оценила да је изјава премијера привремених институција у Приштини Рамуша Харадинаја да граница Косова према Албанији више не постоји још један удар на регионалну стабилност.

Очекујемо реакцију међународне заједнице. То је кршење не само међународног споразума, већ свих међународних стандарда и норми. Свакако је још један удар на регионалну стабилност, подвукла је она.

Премијерка је додала да Србија остаје земља која размишља о будућности, младима и о томе како да им пружи другачију перспективу не само у Србији, што укључује и Косово и Метохију, већ у целом региону.

Наставићемо тако јер мислим да је то једина паметна политика, поручила је Брнабић.

„Српска стварност“ / владасрбије.рс /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here