Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић данас је свечано отворио изложбу фотографија „Негујмо српски језик” у Филолошкој гимназији у Београду.

Вукосављевић је том приликом подсетио на то да акција „Негујмо српски језик“ већ шесту годину са успехом обилази Србију, кроз школе, месне заједнице и домове културе, са идејом да покаже како су језик и језичка култура међу најбитнијим питањима нашег живота.

Језик је онај брод којим пловимо на бурним таласима историје, али је истовремено и лука у коју можемо да упловимо када историјске околности почну да праве велике таласе, поручио је министар.

Он је истакао да се ова изложба данас налази на најлогичнијем месту, у Филолошкој гимназији, где и наш и страни језици имају третман какав треба да имају.

Уз учење и поштовање сопственог језика, ствара се могућност учења и познавања других језика и култура, а тиме настају мостови разумевања између култура и цивилизација, закључио је Вукосављевић.

Директорка Филолошке гимназије Драгана Ћећез Иљукић указала је на то да се ова изложба уклапа у прославу значајног јубилеја – 150 година постојања ове образовне установе.

Вељко Брборић, шеф катедре за српски језик Филолошког факултета у Београду и један од покретача ове акције, рекао је да је „Негујмо српски језик” дело одговорних људи, који знају шта је идентитетска категорија једне нације и њене културе.

Концепт промовисања језичке културе и неговања језика кроз учешће личности из јавног и културног живота образложио је Жељко Јовановић, аутор фотографија, напомињући да ова изложба поставком у Филолошкој гимназији наставља свој живот на прави начин – указујући младим људима на значај очувања језика.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here