Mesto za reklamu
  1. 02.2019.

У више градова у Србији одржавају се протести “Један од пет милиона”. Окупљени носе различите транспаренте и заставе. Захтеви се понављају – оставка власти, пристојна и слободна Србија, једнаки услови за све и решавање локалних проблема. Сутра нови протести у Београду!

Данас су протестовали грађани у Нишу, Смедереву, Новом Саду, Суботици, Крушевцу, Шапцу, Панчеву, Ужицу, Краљеву, Лозници, Кикинди, Ваљеву, Лесковцу, Зајечару, Пожаревцу и Чачку.

Академик Душан Теодоровић изјавио је на протесту “Један од пет милиона” вечерас у Нишу да стање у Србији најбоље описују речи – неједнакост и криминал, а да су многи људи у земљи гладни.

“Сваког дана слушамо од (председника државе) Александра Вучића како имамо суфицит у буџету, највећи прилив страних инвестиција и највећи привредни раст, а на улици имамо контејнере на којима пише ‘доручак, ручак, вечера’. Многи људи у Србији су гладни. Имају пензије од 12.000, 13.000, 14.000 или 15.000 динара и не могу да преживе од тога”, рекао је академик Теодоровић. Он је рекао да је неједнакост и то што за поједине оболеле од рака има нових скупих лекова, док за велику већину нема.

“Ми смо једина земља на свету где министра здравља зову ‘доктор смрт’ и једна од ретких земаља на свету где се градјани лече СМС порукама”, изјавио је академик Теодоровић.

Академик Теодоровић је рекао да је Србија земља са бројним криминалним аферама. “Ту је (министар спољних послова и председник СПС) Ивица Дачић и ‘кофер’ афера, његов шеф кабинета (Бранко) Лазаревић и афера са шверцом кокаина, Синиша Мали и Лихтенштајн и Девичанска острва. Србија је прошле године извозила оружје за Саудијску Арабију, а тиме се бавио Бранко Стефановић. Дозволу му је потписао син, министар (унутрашњих послова) Небојша Стефановић”, истакао је академик Теодоровић.

У Новом Саду је протест био посвећен борби за слободне медије.Окупило се око 10 хиљада људи, на до сада најмасовнијем протесту “Један од пет милиона” са којег је поручено да демонстранти неће одустати док не смене актуелни режим. Грађани су се окупили испред Српског народног позоришта где су одржани говори, а окупљенима су се обратиле новинарке Гордана Суша и Бранислава Опрановић, као и новинар Жељко Бодрожић. Окупљени носе заставе Србије и Војводине, а најчешћи транспарент поново је “Нови Сад мора бити слободан град”.

Новинар Жељко Бодрожић рекао је да је председник Србије Александар Вучић кренуо у своју опроштајну турнеју Србијом. “Председник Српске напредне странке Александар Вучић кренуо је у своју опроштајну турнеју, а ми који желимо слободно и праведно друштво кренули смо у победоносну”, казао је Бодрожић на четвртом протесту у Новом Саду. Бодрожић је оптужио Вучића да је “прекрио Србију медијским мраком” и да је “појео слободне и независне медије”. Додао је да су слободни медији и новинари један од главних захтева протеста, јер без тога нема слободног друштва. “Ослободићемо ово друштво када лажни цар абдицира и побегне својим летећим аутомобилом негде на Исток”, рекао је Жељко Бодрожић.

Новинарка Гордана Суша рекла је да је ово златно доба за режим, а мрачно доба за грађане. “Лопове, злочинце, плагијаторе и паликуће промовисали су за важне саговорнике и поставили на важна места у друштву”, нагласила је Суша.

На протестној шетњи у Лесковцу окупљени грађани захтевали су да се председнику Александру Вучићу одузме титула почасног грађанина Лесковца, као и да градоначелник тог града Горан Цветановић поднесе оставку.

Чачани су тражили оставку градоначелника Милуна Тодоровића због загађене Западне Мораве, биоскопа “Сутјеска”, одлива мозгова, страначког запошљавања и урбанистичке мафије. Поновили су захтеве и на републичком нивоу.

У Ужицу је вечерас одржан трећи протест “1 од 5 милиона”, на коме су се испред Градске куће обратили професор Чедомир Чупић, бивши судија Врховног суда Србије Зоран Ивошевић и представница малинара западне Србије Слађана Станковић. Професор Чупић је подсетио да су вековима из Ужица кретале буне и протести и предложио је Ужичанима да вечерас покрену нову, ненасилну револуцију која ће успоставити владавину закона, што би убудуће сваком узурпатору онемогућило да доведе у питање резултате те револуције. Он је истакао да је у Србији сада на делу узурпаторска власт која доводи у питање нормалност, друштвени и политички живот и да је на њеном челу узурпатор који је приграбио све што је у оквиру власти, а што је ван његових законских овлашћења. Он је својим начином владања довео у питање демократију, урушиио је битне услове за функционисање демократскг поретка: владавину права, поделу власти, вишестраначки систем, слободан и професионалан медијски систем и фер и слободне изборе, казао је Чупић. Према његовим речима, Вучић је владавину претворио у личну самовољу, а поделу власти у сопствену власт. Додао је да се за два месеца протеста искристалисала добра одлука да Вучић поднесе оставку и да је протест лекција за све будуће партије и лидере да знају да никада неће моћи да узурпирају власт. Ивошевић је навео да је Вучић изневерио Устав Србије, иако се заклео да ће га поштовати, што је довело до озбиљних поремећаја у функционисању државе. Вучић учествује у вршењу све три гране власти, најављује доношење и укидање закона, иако је то посао предлагача, утврђује и спроводи државну политику, иако је то посао Владе, саопштава ко јесте, а ко није учинио кажњива дела, иако је то посао правосудних органа”, навео је Ивошевић. Тиме што се понаша као суверен, прецизирао је Ивошевић, Вучић нарушава одредбу члана 2 став 2 Устава, у којој пише да ниједан државни орган, нити појединац, не може сувереност присвајати од грађана. Протесте су подржали и малинари западне Србије, а њихова представница Слађана Станковић навела је да већ две године организују протесте и воде преговоре са представницима власти, али да до данас нема разумевања за њихов проблем. “Када се прочуло да ће малинари да подрже протесте стигао је допис из кабинета председника у коме је стајало да Вучић није надлежан за решавање наших проблема, али су спремни за сарадњу. Јесу, кад треба да се заокужи број на листићу. Вучић је рекао у Узићима да држава нема ћуп да помогне малинаре, па га питам да ли има ћуп за сендвиче и аутобусе који круже Србијом”, рекла је Станковићева. Протест је завршен шетњом кроз центар града.

Протест у Краљеву је одржан четврти пут, у организацији Удружења староседелаца Краљева. Након окупљања испред зграде Скупштине града, грађани су кренули улицама града до надвожњака, како су организатори рекли – “да обиђу радове”.

У Крушевцу, на Тргу глумаца, протест је одржан трећу недељу заредом. Захтеви окупљених грађана су непромењени – оставке челника града, надзорног одбора и директора Топлане, упола мањи рачуни за грејање у наредна три месеца, већа безбедност, квалитетнија здравствена заштита, право на истините информације и другачије мишљење у медијима.

У Панчеву су на протесту говорили професор панчевачке Гимназије у пензији Петар Маркуш и Марчело. Грађани су порукама на својим траснпарентима поручили да нису задовољни како у граду функционише градски превоз и изразили су незадовољство пристрасним радом локалне ТВ Панчево.

На Тргу “Карађорђев дуд” почео је протест Смедереваца. Глумац Душан Вулић је позвао грађане да не буду апатични, већ да се укључе у друштвени живот.

На почетку протеста “1 од 5 милиона” у Ваљеву, незадовољним грађанима обратили су се професор у пензији Радован Маријановић, и новинар Срђан Шкоро. Поједини грађани су током протестне шетње носили заштитне маске, указујући на нерешен проблем аерозагађења.

Без страначких обележја уз пиштаљке и пароле, Шапчани су четврти петак прошетали градским улицама, захтевајући смену актуелне власти и председника, право на слободу рада и говора и праве људе на правим местима. Било их је између 1500 и 2000. Један од говорника легендарни спортски новинар РТС Милојко Пантић говор је почео реченицом: “Небо се отворило поново” и додао да му је велика част што говори у Шапцу који је поред Параћина једини слободан град у земљи. “Ови разбојници су нам наметнули обавезу да и вечерас проверимо да ли има неко са вешалима медју нама, а ми знамо ко је користио у мачви вешала – окупатор”, казао је Пантић и додао да се прошлог викенда говорило о вешалима да би се спречила прича о томе ко је убио жену у судару на аутопуту Ниш – Лесковац на наплатној станици код Дољевца. Пантић је поручио да су провидне и прозирне све политичке форе и фазони председника Србије. Показала се тачна флоскула да свака држава има мафију, а само у Србији мафија има државу, рекао је Пантић.

Лозничани траже промену власти, право на слободу говора, веће плате и улагања у пољопривреду и здравство, док су Зајечарци осудили прошлонедељни напад на свог активисту Владимира Петковића Зигија, када је усред дана због ношења беџева био мета насиља.

Најављени нови протести за сутра у Београду

Нови протест под називом „Један од пет милиона“ одржаће се сутра, 9. фебруара у Београду, у 18 часова на Платоу испред Филозофског факултета, а на скупу ће говорити писац Марко Видојковић, након чега ће грађани кренути у протестну шетњу.

Колона ће од Платоа кренути до зграде Председништва, након тога до Радио-телевизије Србије (РТС) и на крају до зграде „Политика“.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here