Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Заменик директора Клиничког центра Ниш Радмило Јанковић изјавио је да ће и наредне две-три седмице број новозаражених у Србији буде петоцифрен.

Навео је да чешће него раније оболевају и здравствени радници, да у Клиничком центру Ниш то није изражено као у неким другим болницама и да је тренутно 110 медицинских и немедицинских радника заражено, што износи око три одсто од укупног броја запослених у тој установи.

Проф др Јанковић је указао да нико са сигурношћу још не може да зна да ли омикрон сој може изазвати компликације након болести, као што су изазивали ранији сојеви, тзв. продужени ковид са проблемима који се јављају месецима након прележане болести.

“Како сада ствари стоје и гледајући акутне клиничке слике, није вероватно да ће се то дешавати”, истакао је Јанковић.

Јанковић је указао да иако је извесно да је омикрон много слабији од делте, не би га требало превише ниподаштавати. “Код људи који имају генетску предиспозицију може се десити да развију тешке форме болести. Сада су углавном хоспитализовани невакцинисани и старији, као и хронични болесници, па би ове категорије требало да буде опрезне”, рекао је Јанковић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here