Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Морамо се извући из живог блата српско-хрватских историјских тема, изјавио је председник Српског народног већа Милорад Пуповац на пријему СНВ-а поводом православног Божића.

“За добро православних, католичких и свих верника с којима живимо у нашој земљи. Мир Божји, Христос се роди!”, поручио је Пуповац на пријему и додао да је прошла година била “година буке у комуникацијским каналима с нама суседним земљама”, преноси Хина.

Како је истакао, неопходно је учинити више, не само на остваривању права Срба у Хрватској, него и на унапређењу међуетничких односа и људске толеранције у Хрватској.

“Неопходно је и да учинимо све што је у нашој моћи да односе између Хрватске и Србије, али и БиХ и других наших суседа изведемо из раздобља лоших одлука, јер оне, то се јасно види, никоме не користе, а свима штете. Томе ћемо бити посвећени у овој години. И ми заступници и српске институције у Хрватској. Верујемо да ћемо у нашој Влади и владама суседних земаља наићи не само на отворене суговорнике, него и на озбиљне и предане партнере”, рекао је Пуповац.

Истакао је да се још мање сме потцењивати питање угрожености будућности сваког од нас, свакога од наших народа, “уколико кретање у живом блату наше прошлости наставимо тумачити као напредак”.

“Преиспитивати прошлост – да, али обнављати историјско зло или га славити – не”, рекао је Пуповац.

Потпредседник хрватског Сабора Фурио Радин изјавио је на пријему да разлике треба уважавати, а по могућности и волети, јер, како је рекао, ако тако размишљамо бићемо на добром путу.

Позвао је и вернике и оне који то нису да се окрену будућности и граде заједнички живот у миру и уважавању свих различитости.

Истовремено, Радин је у име председника Сабора Гордана Јандроковића и свих посланика честитао Божић православним верницима, истичући да божићне честитке српског народа указују “на важност љубави, мира и наде, као и заједништва”.

“Слоган је да смо сви исти алат идеологије, који различитима оставља да буду на маргинама, дискриминисани. Полазимо од једноставне чињенице да смо сви различити, да расне, националне, родне или полне, верске или старосне и друге разлике треба уважавати, а по могућности и волети. Ако тако размишљамо бићемо на добром путу”, рекао је Радин.

„Српска стварност“ / РТС, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here