Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Председник руске Думе Вјачеслав Володин пренео је посланицима српског парламента поруку руског председника Владимира Путина да Србија и њен народ могу увек да рачунају на подршку Русије.

“Председник Путин је знао да ћу ја овде говорити и упутио је поздраве и речи подршке. Братски српски народ, као и увек, може да рачуна на помоћ Русије”, пренео је Володин Путинову поруку, што су посланици поздравили аплаузом. Такође је нагласио да Србија има свог председника, Александра Вучића, који се бори за интересе земље, уважавајући грађане.

“Сигуран сам да ћете превазићи проблеме”, рекао је Володин.

Он је осудио провокације на северу Косова и Метохије, током акције специјалне полиције.

“Циљ је био да се та област заузме силом и преузме контрола. Напад на сараднике Унмика, укључујући руског држављанина, представља кршење међународног права. УН морају да заузму став и одлучност јер од њихових конкретних дејстава зависи мир на Балкану”, рекао је председник Думе.

Како каже, Русија неће подржати потезе ЕУ и САД који доприносе расту тензија.

“Одсуство реакције ЕУ доводи у сумњу њену способност да буде посредник у дијалогу. Сматрамо да све стране морају да поштују Резолуцију 1244, а они који то не раде морају да буду одговорни. Интереси суверене Србије морају се поштовати у складу с међународним правом”, додао је он.

Изневши поздравне речи на српском језику, Володин је на 23. посебној седници рекао да две земље и два народа веже вишевековно пријатељство и узајамно поштовање.

“Много тога нас повезује, историја, култура, ни језик нам се не разликује толико да се не бисмо разумели, јер смо браћа”, рекао је он, подсетивши шта су све две земље прошле заједно кроз најзначајније историјске догађаје, као што су Први и Други светски рат.

“Уједињује нас не само вера, већ и душа – широка и добра. Наше пријатељство и узујамно поштовање траје до данас а наш задатак је и одговорност за будућа поколења да сачувамо те добре односе заувек”, поручио је он.

Напоменуо је да данас у свету има пуно изазова – примена двоструких стандарда, мешање у унутрашња питања других земаља, што је за неке норма понашања, док је за Русију недопустиво.

Српски народ је претрпео бомбардовање НАТО-а, подсетио је Володин, упитавши како је тако нешто уопште било могуће.

Гојковић: Приштина не жели наставак дијалога

Одржана је и седница Комисије за сарадњу српског парламента и Државне Думе на којој је председница Скупштине Србија Маја Гојковић упозорила на радикалне потезе Приштине који, како каже, доказују да они не желе наставак дијалога са Србијом.

Гојковићева је навела да је пре два дана јасно речено да неће бити успостављена Заједница српских општина и подсетила на увођење такси од 100 одсто на прозводе из централне Србије, као и на недавно усвојену такозвану Резолуцију о геноциду којом се, каже, обесмишљава дијалог.

На тај начин се, по њеним речима, скреће пажња са стварних злочина албанских терориста на Косову и Метохији, посебно у вези са радом Специјалног суда за ратне злочине на Косову и Метохији. Како је оценила, недавни упад специјалних снага Приштине у северне општине КиМ, приликом којег је претучен и припадник УНМИК-а, руски држављанин

Михаил Красношчеков, потврђује да Приштина, уз подршку својих “ментора”, не одустаје од намере да бруталним акцијама застрашивања примора српско становништво на трајно напуштање својих огњишта.

Она је казала да је досадашњи рад Комисије за сарадњу дао изузетно значајан подстицај међупарламентарним и билатералним односима две земље у целини. Истакла је да се изузетно добри и пријатељски односи Србије и Русије сваким сусретом додатно унапређују, како на нивоу два председника држава, тако и на нивоу две владе.

У погледу сарадње у супротстављању савременим изазовима и претњама, сматра да је залагање за темељне принципе међународног права кључно.

Председница парламента освнрула се и на сарадњу у области културе две земље, наводећи да је од изузетне важности да се подстакне даље интензивирање у области савременог стваралаштва.

*****

Посета Красношчекову

Маја Гојковић, Вјачеслав Володин и министар одбране Александар Вулин обишли су на ВМА држављанина РФ и припадника УНМИК-а Михаила Красношчекова, повређеног у акцији припадника специјалне јединице ЊСО на северу Косова и Метохије.

Красношчеков је на ВМА пребачен из КБЦ Косовска Митровица на даље лечење.

Красношчеков је захвалио на посети и упознао присутне са током дешавања на сверу КиМ, када је повређен.

„Српска стварност“ / РТС /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here