Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

Представник запослених фабрике Фијата у Крагујевцу Ђорђе Милојевић рекао је за Танјуг да се на данашњем састанку са представницима Владе Србије разговарало о условима рада за заштићене категорије радника, али да нису постигнути помаци и за то окривио менаџмент Фијата.

“Повлашћене категорије су труднице, породиље, мајке са децом до пет година старости и радници са првом и другом категоријом инвалидитета, а остали нису увршћени у тај списак, јер то Фијату није одговарало”, рекао је Милојевић.

Он је додао како у среду, 15. јуна, истиче рок за пријављивање радника који желе да оду на рад у иностранство у неку од фабрика Стелантис групе чији је део компанија Фијат.

“Чекамо среду да видимо колико се људи пријавило за иностранство и после тога ћемо имати састанак са представницима Владе Србије. Не знамо тачно колико их је до сада, Влада има тачне спискове, али колико знам мало се људи пријавило. Фијат је крив за то, јер нису хтели да понуде боље услове”, оценио је Милојевић.

Објаснио је да су запослени тражили да им се омогући да раде три месеца у некој од иностраних фабрика, а потом проведу месец дана код куће, али да је Фијат био изричит да на рад оду на две године, уз могућност да дођу кућама на летњи и зимски одмор и на још једно краће одсуство у току године с плаћеним трошковима путовања.

“Фијат је крив сто се људи не одазивају. Тек последња два дана дају обавештења са условима рада у иностранству. Више би се људи пријавило да су пристали на наш предлог да се три месеца ради, а месец дана борави код куће”, оценио је Милојевић.

Он је рекао како ће у среду на састанку с представницима Владе Србије бити речи о висини отпремнина и могућности да се они који не буду желели да остану у Фијату нађу посао у другим крагујевачким предузећима, а што је премијерка Ана Брнабић поменула приликом последњег разговора с представницима синдиката компаније Фијат Србија.

“До сада је отпремнина 2.200 евра за 10 година рада у Фијату на плату од 50.000 динара. То ће да дају Италијани, а за то колико ће држава да дода тек треба да видимо у преговорима у среду”, рекао је Милојевић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here