Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

Кабинет министра без портфеља у Влади Републике Србије задуженог за иновације и технолошки развој саопштио је данас да су компанија SmartResearch и Институт Михајло Пупин развили пет прототипских уређаја за механичку вентилацију, такозваних респиратора.

Рад ових уређаја заснован је на технолошким решењима која би у будућности требало да буду коришћена у производњи српских респиратора за третман пацијената заражених коронавирусом.

Дизајн ових уређаја прилагођен је брзим технологијама производње, као што су 3Д штампачи, ЦНЦ машине и ласер секачи, а највећи део компоненти је произведен у Србији.

За сада је произведено пет прототипских уређаја, а по њиховој валидацији од стране надлежних државних институција, производни капацитет Института „Михајло Пупин“ могао би да буде десет комплетних уређаја дневно.

У тиму који је развио овај респиратор учествовали су бројни инжењери електротехнике, машинства и програмери првенствено из Института „Михајло Пупин“, као и лекари анестезиолози и један молекуларни биолог.

   Министар Ненад Поповић изјавио је приликом представљања првог српског респиратора да је ово велика победа српске памети и инжењерског знања.

Наши млади инжењери показали су да можемо у Србији да производимо нешто што је до сада било једино могуће да купујемо у иностранству, рекао је министар Поповић.

Ово је велико достигнуће инжењера са Института „Михајло Пупин“. Србија је још једном показала да је лидер у овом делу Европе у развоју иновација и нових технологија и да је ово сектор који морамо да наставимо најснажније да развијамо, нагласио је Поповић.

Према његовим речима, уређаји који су овде произведени намењени су пре свега српском здравственом систему, али би они у будућности могли да имају и извозни потенцијал јер у региону и овом делу Европе још нико није развио ове технологије.

Са овим респиратором Србија може да ојача своје капацитете у борби против коронавируса или неке нове епидемиолошке кризе у будућности. Иако се надамо да то тога неће доћи, на то морамо да будемо спремни као држава, поручио је министар.

Државни Фонд за иновациону делатност подржао је на јавном позиву, чији су резултати објављени 26. марта, предузеће SmartResearch са 5.54 милиона динара за развој и производњу пет прототипова уређаја за аутоматску механичку вентилацију позитивним притиском.

Фонд за иновациону делатност одобрио је 53 милиона динара за финансирање 12 иновативних пројеката предузећа чији је циљ сузбијање ефеката пандемије изазване коронавирусом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here