Mesto za reklamu
  1. 07. 2019.

Локални избори у Албанији, одржани јуче, нису одразили интересе бирача, закључак је мисије ОЕБС која је ангажовала 150 посматрача на овим изборима.

У закључку прелиминарног извештаја ОЕБС-а и Канцеларије за демократске институције и људска права (ОДИХР), истиче се и да опозиција није учествовала на изборима, али да је влада Едија Раме упркос томе и противно одлуци председника Иљира Мете Едбила одбила да одложи изборе док се у земљи не спусте политичке тензије.

Еди Рама, велики пријатељ Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја, човек који иначе заговара Велику Албанију и преотимање Косова и Метохије, није успео да прикрије своје намере да преотме локалну власт у сопственој држави. Хвала богу да је ОЕБС дигао глас против махинација са изборном вољом грађана.

Раније је саопштено да се процењује да се свега 21 одсто од више од 3,5 милиона бирача одазвало позиву да гласају.

Према ОЕБС-у, у 31 од укупно 61 општине кандидати владајуће коалиције су били сами на изборним листама, те бирачи нису имали избор међу политичким опцијама.

“Иако су бројне политичке партије, коалиције и групе бирача имали своје кандидате на овим изборима, одсуство највећих  опозиционих странака знатно је ограничило избор бирачима”, истакао је шеф мисије ОДИХР Удреј Гловер.

Додао је да је одбијање опозиције да предложи кандидате за изборне комисије и касније политизовано тумачење изборног закона оставило “неуравнотежено управљање изборима у земљи и смањило поверење у изборе”.

ОЕБС оцењује да је политичка конфронтација довела до правне нестабилности, а многе одлуке изборних комисија су предузете са политичким циљем, како би се осигурало спровођење избора.

Гловер је нагласио да постоје докази да су бирачи били под притиском свих политичких странака.

“Ово је, заједно са поларизованим медијима који се фокусирају на политичку кризу, а не пружају непристрасне информације о кандидатима, онемогућавало бирачима да доносе слободне одлуке на основу тачних информацијама”, нагласио је Гловер.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here