Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Украјински председник Володимир Зеленски тврди да су руске трупе приликом повлачења комплетно минирале подручје на северу земље. Министар одбране Турске Хулуси Акар каже да је Анкара понудила да бродовима евакуише људе из Маријупоља.  УН опомиње да је од почетка рата погинуло 1.276 цивила.

Снаге Луганске Народне Републике настављају са офанзивом

Током офанзиве је уништено 30 националиста и пет украјинских оклопних возила, казао је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

„Офанзива се развија у правцу 57. моторизоване украјинске бригаде, војска блокира насељено место Боровско. Уништено је око 30 украјинских националиста и пет оклопних возила“, рекао је он.

Истовремено, снаге Доњецке Народне Републике уништиле су 59 украјинских националиста, два оклопна и једно борбено возило, навео је Конашенков.

И украјинске снаге су наставиле да гађају Донбас, а према речима руског генерала, испаљено је преко 100 граната услед чега је погинуло пет припадника војске ДНР и троје цивила.

Руска војска успешно деловала ракетама „Искандер“

Руска војска је ракетама „Искандер“ уништила више од 100 националиста и плаћеника који су се налазили у штабу одбране у Харкову, изјавио је портпарол Министарства одбране Руске Федерације Игор Конашенков.

Поред тога, навео је он, руска авијација је успела да онеспособи војни аеродром у Миргороду у Полтавској области, а поред тога уништила је и неколико украјинских хеликоптера и један авион, као и складиште за гориво.

„Укупно је од почетка специјалне војне операције уништено 125 украјинских авиона, 88 хеликоптера и 381 дрон. Такође, уништено је и 1.888 тенкова и других борбених возила, 205 ракетних система и минобацача, као и 1.771 јединица моторизоване технике“, прецизирао је Конашенков.

Такође је казао и да је само данас руска војска погодила 28 украјинских војних објеката.

Са прве линије фронта евакуисано више од 4.200 људи

Потпредседница украјинске владе Ирина Верешчук рекла је да је данас из области који се налазе на првој линији фронта евакуисано 4.217 људи. (Reuters)

Члан украјинске делегације: Москва се слаже са већином услова Кијева, састанак Путина и Зеленског у Турској

Члан украјинског преговарачког тима Давиф Арахмија рекао је да је Русија наговестила да је нацрт мировних споразума у довољно одмаклој фази за директне консултације између лидера две земље, пренео је Интерфакс Украјина.

Арахмија је додао да је Русија прихватила укупни став Украјине са изузетком мишљења Кијева о Криму.

Како је навео, место састанка Владимира Путина и Володимира Зеленског највероватније ће бити Турска.

Позивајући се на речи турског предедника Реџепа Тајипа Ердогана, Арахамија је рекао да време и место састанка нису познати, али да би то највероватније били Истанбул или Анкара.

Песков: Кијев одбио да се преговори наставе у Белорусији

Портпарол Кремља Дмитриј Песков каже да преговори Русије са Украјином нису лаки, али је најважније да се настављају, преносе РИА Новости.

Песков је додао да је Русија желела да настави разговоре са Украјином у суседној Белорусији, али се Кијев противио тој идеји.

Русија и Украјина одржале су неколико рунди разговора у Белорусији прошлог месеца пре него што се њихова делегација састала у Истанбулу прошле недеље.

РИА Новости наводе да је Песков говорио у интервјуу за белоруску телевизију.

Зеленски: Руска војска комплетно минирала подручја на северу

Украјински председник Володимир Зеленски оптужио је руске војнике да намерно минирају подручја на северу Украјине са којих се повлаче.

Власти Украјине тврде да је војска поново преузела контролу над више од 30 градова и села у региону Кијева откако је Москва ове недеље објавила да ће смањити своје операције око украјинске престонице како би се фокусирала на битке на истоку земље.

“Руске трупе се повлаче са севера, споро, али приметно. На неким местима то чине под притиском украјинске војске, а на другим местима сами напуштају положаје”, рекао је Зеленски у видео-обраћању објављеном у суботу, без навођења доказа.

Зеленски тврди да је русоа војска темељно минирала подручје са којег се повлачи. “Миниране су куће, минирана је опрема, чак и тела мртвих”.

Украјинска служба за хитне случајеве је у суботу поручила људима у новоослобођеним зонама Кијевске области да буду на опрезу, рекавши да је више од 1.500 експлозивних направа пронађено у једном дану током претреса села Дмитривка, западно од престонице.

Зеленски је рекао да су у току напори да се очисте мине и обезбеди област, саветујући мештане који су избегли да се за сада држе подаље.

Још је немогуће вратити се нормалном животу какав је био”, додао је Зеленски.

Борци из Чеченије почели напад на фабрику у Маријупољу

Лидер Чеченије Рамзан Kадиров каже да су да су борци из те руске републике почели напад на фабрику у Маријупољу, у којој се, како тврди, налазе “милитанти украјинских националних батаљона”.

“Борци легендарног пука названог по хероју Русије Ахмат-Хаџи Kадирову почели су напад на фабрику у Маријупољу…Не сумњам да ће постављени задатак бити извршен. Да, тешко је, али изводљиво”, написао је Kадиров на Телеграму.

Није прецизирао о којој фабрици је реч, наводи Тас.

Kадиров је у претходној објави навео да су украјинске снаге сада концентрисане највише на подручју металуршког комбината “Азовстаљ”. (Тас)

Турска нуди евакуацију из Маријупоља бродовима

Министар одбране Турске Хулуси Акар каже да је Анкара понудила да бродовима евакуише људе из украјинског града Маријупоља.

Навео је да Турска може бродовима да помогне евакуацију из Маријупоља, посебно када је реч о цивилима, повређенима, турским држављанима и држављанима других земаља, преноси Си-Ен-Ен.

Акар је рекао да је Министарство одбране Турске пренело ту понуду руском војном аташеу у Анкари и турском војном аташеу у Москви, који су ту поруку пренели руским властима.

Украјински војни аташе у Анкари такође је пренео ту поруку украјинским властима.

Турска је 29. марта била домаћин четврте рунде преговора делегација Русије и Украјине. (Танјуг)

Локални гувернер: Број жртава ракeтног напада на Миколајев порастао на 35

Најмање 35 људи је погинуло у ракетном удару на зграду регионалне управе у јужном украјинском лучком граду Миколајеву који се догодио у уторак, рекао је локални гувернер Виталиј Ким.

Спасиоци настављају рашчишћавање рушевина и потрагу за жртвама. (Reuters)

„Српска стварност“ / Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here