Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

САД: Наставићемо да пружмо Украјини обавештајне податке

САД ће наставити да пружа обавештајне податке Украјини после кадровских промена у најужем кругу украјинског председника Володимира Зеленског, саопштио је Стејт департмент.

Зеленски је у недељу разрешио начелника Службе државне безбедности Ивана Баканова и државну тужитељку Ирину Венедиктову, због, како је навео, бројних случајева сарадње запослених у њиховим службама са Русијом. (Ројтерс)

Зеленски: Украјинска војска ослободила више од хиљаду насеља

Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је у свом редовним видео-обраћању да је војска те земље ослободила 1.028 насеља, додавши да је још 2.621 остало под контролом руских трупа. (pravda.com.ua)

Рускa администрација у Херсону: Украјинске снаге оштетиле гасовод

Војна руска администрација саопштила је да је оштећен је гасовод као резултат удара украјинских оружаних снага у близини хидроелектране Каховка у области Херсона, пренео је Тас.

Портпарол украјинског државног гасног система Нафтогас рекао је да нема непосредних доказа да је развој догађаја области Херсона утиче на транзит руског природног гаса у Европу. (Reuters)

Ердоган упозорава Шведску и Финску да ће им замрзнути процес приступања НАТО-у

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган упозорио је да ће Анкара замрзнути кандидатуру Финске и Шведске за чланство у НАТО-у ако те скандинавске земље не одрже обећање у вези са односом према групама које Турска сматра терористичким.

Додао је да Шведска засад “не даје добру слику”.

Финска и Шведска су се пријавиле за чланство у Алијанси као одговор на напад Русије на Украјину, али су наишле на противљење Турске, која је оптужила нордијске земље за подршку групама које сматра терористима.

Три земље потписале су споразум на самиту НАТО-а у Мадриду прошлог месеца којим је укинут вето Анкаре у замену за обећање да ће те две скандинавске земље променити став. (Reuters)

Проруске снаге у Луганску: Северск под нашом контролом

Град Северск налази се под контролом проруских снага Луганске области, која је прогласила независност, каже помоћник министра унутрашњих послова ЛНР Виталиј Кисељев.

Додао је да се нада да ће Соледар, који се налази 15 километара од Бахмута, бити заузет за неколико дана, преносе РИА Новости.

Северск се налази се 30 километара западно од Лисичанска, где су се водиле жестоке борбе.

Град са популацијом од око 11.000 људи налази се на раскрсници путева, од којих један води јужно до Бахмута, који је важно транспортно чвориште, наводи руска агенција.

Захарова: Кијев одбија преговоре, Зеленски не жели мир

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова каже да је Кијев још једном потврдио да не намерава да преговара са Русијом и да украјински председник Володимир Зеленски не жели мир.

“Одговор свима који замерају Русији да не уме да преговора са кијевским режимом: кијевски режим је сам одбио преговоре. Данас је то још једном потврдио (Дмитро) Кулеба”, написала је на Телеграму Захарова, пренела је агенција РИА Новости.

Према њеном мишљењу, шеф украјинске дипломатије није поменуо да то “није став државе Украјине, већ песма коју је Вашингтон отпевао и коју је кијевски режим преузео да изводи”.

Како је закључила, потврђена је чињеница да Зеленски и његови сарадници не желе мир.

Раније је украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба изјавио да су преговори са Русијом могући тек након њеног пораза.

Према његовим речима, Русија треба да седне за преговарачки сто после пораза на бојном пољу, “у супротном, то ће поново бити језик ултиматума”. (РИА Новости)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here