Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Русија тражи седницу СБ УН о биолабораторијама

Стални представник Русије у УН Василиј Небензја каже да ће Русија сутра поново тражити хитан састанак Савета безбедности УН о америчким биолабораторијама у Украјини, преноси Известија.

Разлог је то што су, тврди, дошли до нових докумената током, како наводи, “специјалне војне операције”. (Ивестија)

Зеленски након разговора са Макроном: Морамо ојачати антиратну коалицију

Украјински председник Володимир Зеленски објавио је на Твитеру да је разговарао са француским председником Емануелом Макроном и саопштио да су двојица лидера истакла значај “наставка мирног дијалога”.

“Разговарали смо о наставку подршке Украјини против руске агресије, нарочито у сфери одбране. Морамо ојачати антиратну коалицију”, додао је украјински председник у објави на Твитеру.

УН: У Украјини погинуло више од 700 цивила

Више од 700 цивила, међу њима 52 детета, погинуло је у Украјини од почетка руске инвазије пре три недеље, али је стварни број вероватно много већи, саопштила је заменица генералног секретара УН за политичка питања Розмери Дикарло у данашњем обраћању Савету безбедности.

“Већина ових жртава страдала је од експлозивног наоружања са широким дејством у насељеним подручјима. Стотине стамбених зграда су оштећене или уништене, као и болнице и школе”, рекла је Дикарло, пренео је Ројтерс.

Током обраћања Савету безбедности, Дикарлова је навела да је агенција УН за људска права забележила 726 смртних случајева цивила у Украјини, међу њима 52 детета и 1.174 повређене особе, укључујући 63 деце, између 24. фебруара и 15. марта, а није казала ко је одговоран за жртве.

“Бројне цивилне жртве и уништење цивилне инфраструктуре у Украјини не могу се порећи. То захтева темељну истрагу и утврђивање одговорности”, рекла је Дикарло. (Ројтерс)

Представнички дом САД усвојио одлуку о укидању трговинских повластица Русији и Белорусији

Представнички дом САД усвојио је закон којим се Русији и Белорусији због напада на Украјину укида трговински статус повлашћених земаља, што ће омогућити повећање царина на увоз за две земље.

Kонгресмени су усвојили закон са 424 гласова за и осам против.

Kако се гласање наставило, за укидање статуса “трајних нормалних трговинских односа”, гласало је 320 конгресмена, пет је било против, пренео је Ројтерс.

За укидање повлашћеног статуса била је потребна двотрећинска већина у Представничком дому, а одлуку треба да потврде и амерички сенатори. (Ројтерс)

Блинкен: Kина ће сносити последице уколико помогне Русији

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да ће председник САД Џозеф Бајден јасно рећи кинеском председнику Си Ђинпингу да ће Пекинг сносити последице за било какву акцију која, како је рекао, “подржава руску агресију”.

Блинкен је у обраћању новинарима рекао да су Сједињене Државе забринуте да Kина разматра могућност да војном опремом директно помогне Русији, пренео је Ројтерс.

Ентони Блинкен је потврдио да је у Украјини погинуо један амерички држављанин, али да не може да саопшти више детаља.

Новак: Испоруке енергената из Русије остаће стабилне

Русија испуњава уговорне обавезе према партнерима, испоруке енергената ће остати стабилне, али ће геополитицка ситуација имати последице, изјавио је потпредседник руске владе Александар Новак.

“Наравно да ће новонастала напета геополитичка ситуација имати последице, али желим да скренем пажњу да је Русија посвећена испуњавању својих уговорних обавеза према партнерима и да ће испоруке енергената из Русије остати стабилне”, нагласио је он, преноси агенција РИА Новости.

СЗО: У Украјини потврђена 43 напада на здравствене раднике

Светска здравствена организација је потврдила 43 напада на здравствене раднике у Украјини у којима је убијено 12 особа, а на десетине их је повређено, рекао је Савету безбедности УН директор СЗО Тедрос Аданом Гебрејесус.

“У сваком конфликту, напади на здравствене раднике представљају кршење међународног хуманитарног права”, истакао је Тедрос и није нагласио ко су кривци за нападе.

Власти Маријупоља: Око 30.000 људи до сада напустило град

Власти украјинског града Мариупоља саопштиле су данас да је до сада око 30.000 људи напустило град, а да још није могуће да се утврди колики је број жртава у ваздушном нападу на позориште, где се, како се верује, склонило неколико стотина људи.

“Данас и у среду, упркос континуираном гранатирању, рушевине се рашчишћавају колико је то могуће и људи се спашавају. Број жртава се још утврђује”, наводи се у саопштењу градског већа, пренео је Ројтерс.

Русија је негирала да је било бомбардовања позоришта.

Градски челници саопштили су да се више од 350.000 људи и даље налази у граду.

Савет Европе суспендовао односе са Белорусијом

Kомитет министара Савета Европе одлучио је да суспендује односе са Белорусијом због активног учешћа те земље у нападу Русије на Украјину.

Овом одлуком СЕ је онемогућио учешће Белорусије на свим састанцима и у свим активностима организације, наведено је на сајту Савета Европе.

Ово се, такође, односи на учешће Белорусије у појединим споразумима Савета Европе, укључујући Венецијанску комисију, али не значи да се тиме доводе у питање права Белорусије као уговорне стране у међународним конвенцијама.

Kомитет министара је, такође, одлучио да прекине сваку техничку сарадњу са Белорусијом.

Одлучено је истовремено да се задрже и унапреде односи са цивилним друштвом у Белорусији и њеном опозицијом у егзилу.

Макрон: Не искључујем одлазак у Кијев, али само уколико је то корисно

Француски председник Емануел Макрон рекао је да није искључио одлазак у Кијев, као што су то учинили премијери Пољске, Словеније и Чешке, али је додао да би такво путовање требало да дође у правом тренутку и да буде корисно за решавање кризе, пренео је Ројтерс.

Словачка: Дајемо Украјини С-300 чим савезници обезбеде замену

Словачки министар одбране Јарослав Нађ саопштио је данас да је његова земља спремна да Украјини обезбеди противваздушни одбрамбени систем С-300, ако савезници из НАТО обезбеде одговарајућу замену.

“Разговарали смо са Вашингтоном, Kијевом и другим савезницима о могућности распоређивања или давања С-300 Украјинцима и вољни смо да то учинимо истог тренутка када будемо имали одговарајућу замену”, рекао је Нађ на конференцији за новинаре након састанака са америчким министром Лојдом Остином, преноси Ројтерс.

Остин није могао да одговори на питање новинара да ли су САД у овом тренутку спремне да попуне празнину која би настала у словачким одбрамбеним снагама.

“Немам никакве информације за вас данас. То су ствари на којима ћемо наставити да радимо са свим нашим савезницима. И свакако ово није само питање за САД, то је питање за НАТО”, рекао је Остин, без детаљнијих објашњења.

Украјина константно апелује на западне земље да помогну слањем система ПВО, који им је неопходан како би одбили војне нападе Русије који трају већ четврту недељу, а украјински председник Зеленски посебно тражи системе којих има у Словачкој.

Амерички председник Џозеф Бајден најавио је у среду додатних 800 милиона долара безбедносне помоћи, која укључује оружје за неутрализацију руских авиона и тенкова.

Чланица НАТО Словачка има једну батерију противваздушног одбрамбеног система С-300, наслеђеног из совјетске ере након распада Чехословачке 1993. године и очекује се да ће добити ракетни систем Патриот, као део нове борбене групе НАТО, за коју је управо договорено да буде распоређена у овој земљи као део појачања на источном крилу Алијансе.

Али Словачка сматра да то није довољно, с обзиром да то неће бити њихов систем и да није познато колико ће дуго бити стациониран у тој земљи, наводи Ројтерс.

Ова земља такође има малу флоту борбених авиона МиГ-29, чија борбена готовост зависи од руског сервисирања.

“Разговарали смо о различитим опцијама како да попунимо празнину ако одлучимо да више не користимо МиГ-29”, саопштио је Нађ и додао да се очекује да ће Словачка 2024. године добити америчке борбене авионе Ф-16.

Ердоган понудио Путину да буде домаћин разговора са Зеленским

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган понудио је, у телефонском разговору са руским председником Владимиром Путином, да буде домаћин преговора са украјинским председником Володимиром Зеленским, саопштено је из Ердогановог кабинета.

У саопштењу се наводи да је Ердоган рекао Путину да би за договор на одређена питања могао да буде неопходан састанак лидера, пренео је Ројтерс.

Ердоган је навео и да би дуготрајни прекид ватре могао да доведе до дугорочног решења. (Ројтерс)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here