Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Кијев оптужује Русију да је гранатирала трговачку луку, дан након што је потписан споразум о извозу украјинског жита преко Црног мора. Позива УН и Турску да обезбеде да Русија поштује договор из Истанбула. Експлозије и у Николајеву и Херсону. Најмање троје мртво у нападу на војни аеродром и железничку инфраструктуру у Кировоградској области. Гаспром саопштава да још чека документацију за турбину Северног тока 1 којим би била изузета од санкција.

У Украјини се ратује већ 150 дана. Украјинске власти јавиле су да је Русија гранатирала луку у Одеси, дан након што су Украјина, Русија, Турска и Уједињене нације потписале споразум о деблокади извоза жита из украјинских црноморских лука, што би требало да олакша све већу прехрамбену кризу у свету и заустави раст цена хране.

За столом палате Домалбахче у Истанбулу, две стране одвојено су потписале споразум са Турском и Уједињеним нацијама.

Договорено је да украјинска морнарица води бродове који превозе пшеницу кроз минирано подручје у Одеси и другим црноморским лукама.

Русија се обавезала да током кретања бродова поштује примирје, а Турска и Уједињене нације провераваће бродове због руских страхова о кријумчарењу оружја.

Према оцени страних посматрача, споразум представља велику дипломатску победу за турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. Позвао је зараћене стране на прекид сукоба, уз очекивање да ће споразум бити прекретница.

Споразум ће бити у потпуности оперативан за неколико недеља, што би требало да омогући деблокаду 20 милиона тона жита у Одеси и другим лукама.

Упркос дипломатском помаку у Истанбулу, сукоби на истоку и југу Украјине не престају.

Портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков тврди да укрјаинске снаге трпе знатне губитке наоружања добијеног од западних земаља. Из Москве тврде да је у Краматорску ликвидирано око 300 укрјинских бораца.

Британска обавештајна служба МИ-6 верује да оружане снаге Украјине могу кроз неколико недеља да крену у контраофанзиву. Наводе да Русија нема довољно наменских ракета потребних за копнену офанзиву.

УН: Гутерес осуђује напад у Одеси, пуна имплементација договора је императив

Генерални секретар УН Антонио Гутерес недвосмиселно осуђује напад у Одеси, рекао је портпарол УН Фархан Хак, истичући да су се све стране у рату обавезале на споразум о извозу жита из украјинских лука.

“Ови производи су очајнички потребни за решавање глобалне кризе са храном и олакшавање патње милиона људи широм света који су у невољи”, рекао је Хак.

Истиче да је императив пуна имплементација договора од стране Русије, Украјине и Турске. (Ројтерс)

Москва: За 24 сата погођено више од 240 војних локација

Руски војни авиони, ракете и артиљерија погодили су више од 240 војних локација у Украјини у претходна 24 сата, рекао је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков, преноси Тас.

“У претходна 24 сата, уништили су 12 командних штабова, четири пројектила и артиљеријско оружје, складишта муниције у насељу Никаноровка у Доњецкој Народној Републици и граду Николајеву, као и људство и војну опрему на 226 места”, навео је Конашенков.

Додао је да је гађана 406. артиљеријска бригада украјинске војске у насељу Апостолово у региону Дњепропетровск и да је, како је рекао, “елиминисано 200 војника, уништено девет артиљеријских топова, као и додатна војна опрема”. (Тас)

Амбасада САД: Русија треба да одговара због Одесе

Амбасадорка САД у Кијеву оценила је “нечувеним” напад на Одесу, за који Кијев оптужује Москву, и поручила да Русија треба да одговара.

“Кремљ наставља да милитаризује храну. Русија мора да одговара”, написала је на Твитеру амбасадорка Бриџит Бринк.

МСП: УН и Турска да обезбеде да Русија поштује своје обавезе

Украјина позива Уједињене нације и Турску да осигурају да Русија испуњава своје обавезе за безбедно функционисање житног коридора у Црном мору, саопштило је украјинско Министарство спољних послова, преноси Ројтерс.

“Руској Федерацији је било потребно мање од 24 сата да баци сумњу на споразум и обећања која је дала УН и Турској у документу који је јуче потписан у Истанбулу, ракетним нападом на територију лучког града Одесе”, навео је на Фејсбуку портпарол МСП Олег Николенко, преноси Униан.

Украјинска војска: Русија гранатирала луку у Одеси

Руски пројектили погодили су инфраструктуру трговачке луке у црноморском граду Одеси, саопштила је украјинска војска, преноси Ројтерс.

У објави јужног одреда украјинске војске на Телеграму наводи се да су на луку испаљене четири крстареће ракете “калибр”.

Униан преноси да су две ракете погодиле инфраструктуру луке, а да је две оборила украјинска ПВО.

Како се наводи, Одесом је одјекнуло неколико експлозије. Према првим информацијама, има повређених.

Кијев и Москва су јуче у Истанбулу постигле договор о деблокади избоза украјинског жита. Према том договору, Русија се сагласила да неће гађати луке док су у току испоруке жита. (Ројтерс, Униан)

Три особе страдале у нападу на Кировград

Три особе су убијене, када је 13 руских пројектила погодило војну писту и железничку инфраструктуру у централној Кировградској области, каже гувернер Андриј Рајкович, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, двојица чувара убијена су у подстаници електране. Убијен је и један украјински војник, док је деветоро рањено.

Додао је и да је напад пореметио снабдевање електричном енергијом, те да је део административног центра Кропивницки остао без струје.

Локална администрација: Украјинска војска гранатирала област хидроелектране у Херсону

Украјинска војска испалила је најмање седам граната у области хидроелектране “Хаковка” у региону Херсон, саопштила је војно-цивилна администрација те области, која је под руском контролом.

“У 5.07 по московском времену, око седам граната је погодило област око хидроелектране. Могао се видети дим у области хидроелектране, која је била мета”, речено је из локалне прес службе за Тас.

Прошле ноћи украјинска војска је такође напала мост преко реке Ингулец код села Дарјевка у региону Херсон, додаје се у саопштењу.

Заменик војно-цивилне администрације региона Херсон Кирил Стремоусов рекао је за Тас да је украјинска војска користила америчке “химарс” системе током ракетирања.

Ваздушни удари на војни аеродром у Кировоградској области, има мртвих

Тринаест руских пројектила погодило је војни аеродром и железничку инфраструктуру у централној Кировоградској области, рекао је гувернер те области Андриј Рајкович, преноси Ројтерс.

Према његовим речима, има мртвих и рањених.

Он је на Телеграму саопштио да су тимови за спасавање на терену, а да је округ у којем се десио ваздушни удар остао без струје. (Ројтерс)

Експлозије и у Харкову

Неколико снажних експлозија чуло се у централном делу Харкова, рекао је градоначелник Игор Тереков, преноси Униан.

Како је навео на свом Телеграм каналу, за сада је познато да је једна особа страдала.

Грађанима је поручио да остану у склоништима.

У Донбасу страдала двојица Американаца

Амерички званичници су саопштили да су на истоку Украјине погинула двојица Американаца, за које се верује да су се борили на украјинској страни, јавља Еј-Би-Си.

“Можемо да потврдимо да су страдала два америчка држављана у региону Донбас у Украјини. У контакту смо са њиховим породицама и на сваки могући начин им пружамо конзуларну помоћ”, рекао је портпарол Стејт департмента. (ABC.com)

Експлозије у Николајеву

Снажне експлозије чуле су се рано јутрос у Николајеву, као и сирене за узбуну, саопштио је градоначелник Олександар Сиенкевић, преноси Укринформ.

Како је навео на свом Телеграм налогу, експлозије су се чуле рано јутрос, око 4.30.

Вашингтон спрема Кијеву још ХИМАРС-а

Поред већ одобрених 175 милиона долара помоћи, Ваштингтон спрема још 275 милиона вредну војну технику.

Нова помоћ ће број високо покретних артиљеријских ракетних система М142 у Украјини повећати на 20. ХИМАРС може прецизно да погоди мете у кругу од 80 километара.

Бела кућа је такође саопштила да ће нови војни пакет укључити и 500 дронова “дух феникса”, као и 36.000 комада артиљеријске муниције.

Гаспром je саопштио да је актуелни уговор са “Сименс eнерџијем” не предвиђа никакве додатне обавезе за Москву у случају враћања турбине за гасовод “Северни ток 1”.

Наводи се да компанија још није добила неопходну документацију од “Сименс eнерџија” која потврђује изузеће од санкција ЕУ и Канаде како би турбина могла да буде враћена у компресорску станицу “Портоваја”.

Русија је ажурирала списак такозваних “непријатељских” земаља”, на који су додате Грчка, Данска, Словенија, Хрватска и Словачка. Портпарол руског председника Дмитриј Песков каже да ће са тим земљама бити смањени контакти, а да су могуће и друге последицe.

„Српска стварност“  / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here