Mesto za reklamu
  1. 07. 2022.

Снажне експлозије у више градова на истоку и југу земље. Кијев оптужује Москву да је ракетирала луку у Одеси, док Москва одбацује те тврдње. Војне власти Херсонске и Запорошке области најавиле одржавање референдума о прикључењу Русији. Од почетка рата убијено је више од 5.000 цивила. Према подацима УН-а, око пет милиона украјинских грађана је избегло из домова. Оцењује се да најопаснија фаза рата тек предстоји – јер се најжешће борбе воде у Донбасу, басену са великим налазиштима каменог угља.

Само дан пошто је, у Истанбулу, потписан споразуму о деблокади извоза украјинског жита преко Црног мора,две ракете погодиле су луку у Одеси.

Украјинска војска тврди да су ракете руске. Са друге стране, Анкара је саопштила да су јој руски званичници рекли да Русија нема никакве везе са нападом на луку у Одеси.

Експлозије су се чуле у Николајеву и Харкову, док начелник Кировградске области тврди да су ракетном нападу руске војске погинуле три, док је рањено 19 особа.

Војне власти Херсонске и Запорошке области у Украјини најавиле су одржавање референдума о прикључењу Русији који би требало да се одржи на јесен.

“Уредба о формирању изборне комисије за спровођење референдума о прикључењу Русији потписан је у Запорошкој области”, рекао је шеф војно-цивилне администрације тог региона Јевгениј Балицки објавом на свомТелеграмканалу.

У Херсонској области биће формирана изборна комисија ради одржавања референдума о придруживању Русији и избора, саопштила је прес-служба администрације тог региона.

Турско министарство иностраних послова позвало је шведског отправника послова у Анкари да му пренесе “снажну реакцију” на оно што је назвало “терористичком пропагандом” током протеста Курда у Стокхолму.

Турска, Шведска и Финска прошлог месеца су потписале споразум о деблокади приступања две скандинавске земље НАТО-у у замену за обећање да ће променити свој став према Радничкој партији Курдистана.

Европској унији одмах је потребна нова стратегија за постизање мира у Украјини, јер санкције нису уздрмале Москву, а Европа је већ изгубила четири владе, сматра мађарски премијер Виктор Орбан.

Од почетка рата убијено је више од 5.000 цивила. Према подацима УН-а, око пет милиона украјинских грађана је избегло из домова. Оцењује се да најопаснија фаза рата тек предстоји – јер се најжешће борбе воде у Донбасу, басену са великим налазиштима каменог угља.

Захарова:”Калибри” уништили војни објекат у луци Одеса

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, саопштила је да су ракете “Калибар” уништиле објекат војне инфраструктуре у украјинској луци Одеса.

Захарова је на Телеграму написала да је високопрецизним ударом ракета “Калибар” уништен објекат војне инфраструктуре у луци Одеса, преноси РИА Новости.

Украјина је јуче саопштила да су руске снаге извеле ракетни удар на Одесу.

Стремоусов: Украјина поново гранатирала хидроелектрану Каховка

Украјинске трупе поново су испалиле гранате на подручје хидроелектране Каховка и мост преко реке Ингулец у селу Дарјевка у Херсонској области, саопштио је Кирил Стремоусов, заменик начелника војно-цивилне администрације тог региона.

“Снаге ПВО су успешно одбиле већину граната, али је мост Дарјевка погођен. Саобраћај преко њега није поремећен”, навео је Стремоусов, преноси Тас.

Он је истакао да мост преко реке Ингулец нема стратешки и војни значај, али да се већ други дан налази под ватром украјинских трупа.

Украјинске снаге су и јуче гранатирале хидроелектрану Каховка, наводи Тас.

ДНР: Украјинске снаге гранатирале Доњецк

Оружане снаге Украјине ноћас су четири пута гађале Доњецк из топова калибра 155 мм и минобацача 120 мм, саопшио је званичник Доњецке Народне Републике (ДНР) у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре, преноси Тас.

Кијевски, Кировски и Петровски округ гранатирани су са подручја Первомајског и Маријинке, а испаљено је укупно 15 граната и 10 мина.

“Украјинске оружане јединице напале су округ Киров у Доњецку, а том приликом је један човек убијен. Жена и тинејџер, рођен 2005. године, повређени су када су гађана још два округа Доњецка”, објавио је штаб на свом Телеграм каналу, преноси Тас.

Украјинска војска гранатирала је и град Красни Луч у Луганској Народној Републици (ЛНР), користећи вишеструки ракетни систем “химарс”, саопштио је званичник мисије ЛНР у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре, преноси Тас.

“Раније су Оружане снаге Украјине пуцале из система “химарс# на град Стаханов у ЛНР, а у гранатирању су оштећени вртић и зграда образовне установе”, навео је он, преноси руска агенција.

Блинкен осудио ракетни напад на луку Одеса

Амерички државни секретар Ентони Блинкен оштро је осудио руски ракетни напад на луку Одеса у Украјини и поручио да Русија сноси одговорност за продубљивање светске кризе са храном, саопштено је из Стејт департмента.

Блинкен је рекао да овај руски напад “подрива ангажовање УН, Турске и Украјине да се есенцијалне намирнице испоруче на светска тржишта”.

“Само 24 сата након што је постигнут договор којим би се омогућио наставак украјинског извоза пољопривредних производа преко Црног мора, Русија је нападом на Одесу прекршила своје обавезе.

Блокадом Црног мора Русија наставља да изгладњује Украјину и исцрпљује њену способност да свет снабдева храном”, поручио је, између осталог, Блинкен. (Ројтерс)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here