Mesto za reklamu
  1. 03. 2022.

Ратна дејства у Украјини настављена су осми дан. Снажне експлозије чуле су се у Кијеву и другим украјинским градовима током ноћи и јутра, јавља Би-Би-Си. У сукобима je страдало најмање 227 цивила, али се страхује да је тај број далеко већи, саопштиле су Уједињене нације. Москва је први пут званично потврдила колике су жртве у руским редовима – 498 мртвих и 1.597 рањених, а да је број  украјинских жртава неупоредиво већи. Данас се очекује наставак преговора руске и украјинске делегације.

Зеленски: Одолевамо руским нападима, немамо шта да изгубимо

Одбрамбене линије Украјине одолевају руским нападима, каже у новом видео-снимку украјински председник Володимир Зеленски и истиче да током ноћи није било предаха од руског ракетирања.

Зеленски је оценио да промена тактике Русије и, како каже, “гранатирање цивила у градовима” доказује колико је Украјина била успешна у одупирању првобитном плану Москве да копненим нападом однесе брзу победу.

Зеленски наводи да Украјина свакодневно добија испоруке оружја од иностраних партнера.

Упоредио је напад русије са вирусом, рекавши да је прошло две године откако је Украјина забележила први случај ковида 19 и недељу дана откако је други вирус напао земљу.

“Немамо шта да изгубимо осим слободе”, поручио је Зеленски, који је нови видео објавио док се Сергеј Лавров обраћао јавности у Москви.

Лавров: Преговори са Украјином ће бити одржани, наши захтеви минимални

Преговори Русије и Украјине ће бити одржани, каже руски министар спољних послова Сергеј Лавров и истиче да ће решење кризе у Украјини бити пронађено, те да су услови које поставља Русија минимални.

“Наравно, решење ће бити пронађено, не сумњам у то. Услови који су за нас минимални су добро познати, они се разматрају и на преговорима с украјинском страном, као што је то било у Гомељу и како треба да се догоди и данас”, рекао је Лавров у обраћању јавности.

Лавров каже да је Русија спремна и за дијалог са западним земљама, искључиво ако се у обзир узму узајамни интереси.

Тврди да Русија не гради своју политику на принципу “ескалација ради деескалације”.

“Москва не може да дозволи да са територије Украјине стиже претња од директног напада на Русију”, нагласио је Лавров.

Каже да о томе како ће се даље живети у Украјини и ко ће њоме руководити треба да одлучује украјински народ, односно сви народи који живе у тој земљи.

“По питању Украјине ми поступамо исправно, сигурни смо у то”, рекао је Лавров и нагласио да дубоко жали због погибије цивила. (Спутњик)

“Место друге рунде преговора би могло бити промењено”

Место сусрета делегација Русије и Украјине могао би бити премештено из Беловешке шуме на неку другу локацију, али још није донета коначна одлука и нема података о термину одржавања састанка, јавља Спутњик, позивајући се надипломатске изворе.

Белоруски политиколог Јуриј Воскресенски, близак организаторима скупа, каже да се Украјина противила преговорима у Беловешкој шуми, док је Русија спремна за састанак само на том месту.

“Украјинска страна се категорички противила одржавању преговора у Беловешкој шуми. Према незваничним информацијама, руска страна неће водити разговоре на територији других држава, преговори су могући само на територији Белорусије”, рекао је Вознесенски за телевизију Русија 24.

Руска делегација је у среду стигла на место преговора са украјинском страном у Беловешкој шуми, где је требало да буде одржана друга рунда састанка. (Спутњик)

Украјина: Погођено складиште нафте у граду Чернихив

Складиште нафте у граду Чернихив, на северу Украјине, погођено је јутрос током ваздушног напада, саопштила је Државна служба Украјине за ванредне ситуације.

Фотографије из Чернихива показују облаке густог црног дима изнад резервоара за нафту, а на лицу места су ватрогасци и радници хитне помоћи.

Захарова: Ово је свеопшта хистерија

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова каже да је реакција међународне заједнице на потезе Русије, укључујући Генералну скупштину Уједињених нација “хистерична”, а да су изјаве званичника “апсурдне”.

“То је хистерија, то је застрашивање, то је све заједно. Они ће све више и више да износе те апсурдне тврдње”, рекла је Захарова.

Како је истакла, Русија се трудила да спречи развој догађаја у Украјини али је Запад изабрао да на то не обрати пажњу.

“Све се то представља као дугоочекивана и прижељкивана акција Русије. Међутим, то је изнуђена ситуација. До овога је дошло након што су исцрпљене све могућности преговора, компромиса, објашњења. То је неопходно разумети”, нагласила је Захарова, преноси Спутњик.

Украјинска војска позива грађане на “тотални отпор”

Генералштаб Оружаних снага Украјине позвао је украјинске грађане да “пруже отпор непријатељу” и, пре свега, лише га логистичке подршке.

“Циљ број један је уништавање позадинских колона руских освајача. Украјина прелази на тотални отпор освајачима. Апелујемо на грађане који се налазе на територији коју је непријатељ привремено окупирао – можете значајно помоћи Оружаним снагама Украјине”, наведено је у саопштењу.

Генералштаб каже да “непријатељу мора бити одузета логистичка подршка”.

“Ако је конвој руских оклопних возила прошао кроз ваш локалитет, пратиће га колона у којој су гориво, муниција и храна. Направите препреке на путу. Блокирајте саобраћај. Уништите или задржите позадински конвој. Лоше је чуван, предводе га позадинске јединице без борбеног искуства”, саопштио је Генералштаб.

Војска је саветовала Украјинце да користе ловачко оружје, Молотовљеве коктеле и сва расположива средства.

“Без муниције, непријатељски тенк је трактор. Без горива, то је гомила мртвог гвожђа. Без хране, непријатељи ће се сами предати”, саопштио је украјински Генералштаб. (Укринформ)

Русија: Погођен радио-телевизијски центар у Кијеву, заузет град Балаклија

Руске снаге погодиле су радио-телевизијски центар у Кијеву, јавља агенција Интерфакс, позивајући се на руско Министарство одбране.

“Руска војска је прецизним ударом разбила резервни радио-телевизијски центар у Кијеву, који је Служба безбедности Украјине користила за психолошке операције”, изјавио је портпарол руског Министарства одбране генерал-мајор Игор Конашенков.

Из Министарства одбране наводе и да су руске снаге заузеле град Балаклију у близини Харкова на истоку Украјине.

Руске снаге су у уторак погодиле и телевизијски торањ у Кијеву, након што је руско министарство одбране најавило да ће “гађати објекте тајне службе Украјине и Центра за информативне и психолошке операције у Кијеву”. (Интерфакс, Спутњик)

Параолимпијски комитет суспендовао спортисте из Русије и Белорусије

Спортисти из Русије и Белорусије неће моћи да се такмиче на Зимским параолимпијским играма 2022. у Пекингу, саопштио је Међународни параолимпијски комитет.

Украјина: Маријупољ остаје у нашим рукама

Руске снаге остају “неуспешне” у правцима у којима напредују и јужни град Маријупољ остаје у украјинским рукама, тврди украјинско Министарство одбране у свом најновијем извештају.

Наводе да су руске снаге наставиле са нападом на области у близини главног града Кијева.

Кажу да су руски падобранци примећени у региону Црног мора заједно са ракетним чамцима који су се кретали у правцу лучког града Одесе.

Експлозије у Кијеву и другим градовима

Снажне експлозије чуле су се у Кијеву и другим украјинским градовима током ноћи и јутра, јавља Би-Би-Си.

Најмање четири јаке експлозије око три сата по локалном времену обасјале су небо изнад Кијева, наводи Би-Би-Си. Није познато шта је била мета напада нити да ли је било повређених.

Неколико сати раније одјекнула је снажна експлозија у близини главне железничке станице у Кијеву.

Званичник украјинског Министарства унутрашњих послова рекао је да у нападу није било жртава, али да је причињена штета и да је оштећена главна линија цевовода за даљинско грејање. (Би-Би-Си)

УНХЦР: Милион избеглица из Украјине

Високи комесар за избеглице УН Филипо Гранди оценио је да је из Украјине, током седам дана борби, избегло око милион људи.

“За милионе других, време је да оружје утихне како би им била пружена спасоносна хуманитарна помоћ”, написао је Гранди на Твитеру.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here